Annons

Annons

Annons

Gustav Martinpelto

ledare liberalVästmanlands län

Gustav Martinpelto
Ericsson: Blir det en tryggare sommar i Västmanland med sex nya poliser?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

482 poliser examinerades i början av sommaren. Men det är fortfarande långt kvar till regeringens mål om 10 000 polisanställda 2024. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Annons

I början av sommaren examinerades 482 poliser i Sverige. 37 av de nyexaminerade poliserna gick till Polisregion Mitt, där Västmanland ingår. Hit kom det sex nya poliser. Gävleborg fick tolv poliser och Uppsala fick de resterande 19. I Västmanland sprids poliserna ut i Sala, Fagersta och Västra Mälardalen, något SVT Västmanland tidigare rapporterat. Ingen förstärkning av poliskåren i Sveriges sjunde största stad – Västerås, med andra ord.

Annons

Men, är 482 nya poliser mycket eller lite? Ja, allt är ju relativt. Det är ju fler än inga alls, men samtidigt långt färre än vad som behövs – och har utlovats.

Annons

2024 ska polisen ha 10 000 fler anställda i hela landet. Det har S-MP-regeringen fastslagit i Januariavtalet tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Notera ordvalet fler polisanställda, det är alltså inte synonymt med 10 000 fler poliser – något Moderaterna och Kristdemokraterna gärna påpekar så fort de får chansen.

De senaste åren har partierna, på ett närmast komiskt sätt, spelat anslagsbingo med antalet poliser som ska utbildas och anställas. För gemene väljare kan det vara svårt att hänga med i budgivningen. Tusentals poliser hit och tusentals polisanställda dit.

Men politikerna vet att invånarnas upplevda trygghet ökar när fler poliser syns på gatorna. Att vara det parti som kräver flest poliser signalerar att man vill öka tryggheten mest. Populistiskt? Javisst. Smart? Utan tvekan.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller fast vid regeringens mål om 10 000 fler polisanställda 2024.

Bild: TT

Precis som att 10 000 fler polisanställda inte är samma sak som 10 000 fler poliser är inte den upplevda tryggheten samma sak som den verkliga tryggheten. Det krävs alltså mer åtgärder än en snut i varje knut för att rå på kriminaliteten och minska brottsligheten.

Som det ser ut nu är det dock inte ens säkert att regeringen når sitt eget mål om 10 000 fler polisanställda 2024. Börje Carlsson, som skriver för Magasinet Paragraf och som jobbat som polis i olika funktioner under 46, tror inte på regeringens målsättning.

Annons

Annons

”Polisens egen årsberättelse visar att det åren 2024, 2025 och 2026 kommer att ske stora pensionsavgångar. Så även om målet skulle nås till 2024 så försvinner många poliser direkt. Hela förfarandet är alltså ett nollsummespel”, berättade Carlsson för fPlus.

Vad spelar det för roll om vi har 10 000 fler polisanställda 2024, om en stor del av dem ändå försvinner året därpå?

Visst är 482 fler poliser ett välkommet tillskott till den svenska poliskåren. Och sex poliser är fortfarande sex fler än vad Västmanland hade i början av våren.

Men, det är mindre än fyra år till 2024. Regeringen måste börja skaka fram många fler både poliser och polisanställda, eller backa från sitt mål om 10 000. Annars riskerar väljarnas förtroende för politiken att minska ännu mer.

LÄS MER: Fler ledare av Gustav Ericsson

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan