Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: M: Felaktigheter om flygplatsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Svar på ledaren i VLT den 4 juli, "Fisktrappa, flygplats eller gyllne resecentrumstak?".

Det florerar en hel del felaktigheter om flygplatsen. Tyvärr sprider även VLT felaktigheter, senast i Gustav Ericssons senaste ledare, där en klatschig mening tycks vara viktigare än fakta. Ericsson skriver "För Moderaterna är det viktigaste inte längre att varsamt förvalta skattebetalarnas hårt intjänade pengar, utan Mimers hyresgäster, som är en del av den kommunala bolagskoncernen, får gärna betala för flygplatsens mångmiljonunderskott".

Annons

Annons

Påståendet är helt felaktigt. Mimers hyresgäster betalar inte mångmiljonbelopp för underskott i flygplatsen. I lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag finns regler om begränsning av värdeöverföringar mellan allmännyttan och andra kommunala bolag (utdelning begränsat i normalfallet till aktiekapitalet x stadslåneräntan plus 1 procent, i detta fall blir det cirka 1,4 Mkr). Det finns alltså kraftiga begränsningar att flytta pengar från Mimer till de andra bolagen, vilket Västerås stadshus AB följer. Vad som faktiskt delas ut beror på hur bolaget går under året och vad årsstämman beslutar.

Det hade varit klädsamt om VLT:s ledarskribent tagit reda på åtminstone grundläggande lagar och regler för kommunala bolag innan han slänger ur sig påståendet om att Moderaterna inte värnar skattebetalarnas pengar. För det gör vi – och vi anser att det är värt att satsa på god infrastruktur, på att tillhandahålla en flygplats för att kunna bedriva utbildning, ambulansflyg och mycket mer.

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd

Eleonore Lundkvist (M)

ersättare kommunstyrelsen

SVAR DIREKT: Gustav Ericsson har i början av juli avslutat sin tjänst på Vestmanlands Läns Tidning och har tyvärr valt att inte bemöta Moderaternas kritik mot ledarkrönikan som han skrivit.

Annons

Matilda Molander

Politisk redaktör Vestmanlands Läns Tidning

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan