Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: M: Därför behövs Västerås flygplats

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det kostar, men kostnaden är förhållandevis liten för det Västerås får ut av att ha en flygplats, menar moderaterna.

Bild: Vilma Stockvall Carlsson

Annons

Vi moderater gick till val på att behålla Västerås flygplats. Detsamma gjorde en majoritet av partierna i kommunfullmäktige. Där tyvärr socialdemokraterna har ändrat åsikt trots att kostnaderna för flygplatsen har minskat kraftigt sen valåret 2018.

I tider med otrygghet och oro är det ännu viktigare att ha en fungerande flygplats.

Varför vi ser ett behov av en flygplats i Västerås har många anledningar.  Det handlar om beredskap och skydd. Västmanland är ett län där markförhållanden gör att vi är utsatta för stor risk när det gäller bränder. Det visade inte minst den stora skogsbranden 2014. Vi har också nu ett varmt och torrt väder med stor risk för skogsbrand. Frivillig flygberedskap utgår från Västerås och har cirka 20 plan stationerade här och senast här om dagen upptäcktes en brand som snabbt kunde släckas.

Annons

Annons

I tider med otrygghet och oro är det ännu viktigare att ha en fungerande flygplats. Det kan vara den enda transportvägen till och från Västerås. Den är klassad som riksintresse och har dessutom alternativ landningsbana på E18 för ett riktigt krisläge. Det ger en beredskap och trygghet för västeråsarna till en liten kostnad. Det handlar om ambulans och organtransporter som räddar liv. Transporttid minskar med cirka 2 timmar om det finns en flygplats i Västerås.

Tid räddar liv. Vi vet att exempelvis Eskilstunas flygplats spelade en stor roll i att transportera coronapatienter till andra sjukhus när alla egna intensivvårdsplatser var upptagna. Här ser vi det som självklart att Region Västmanland borde vara med och finansiera denna trygghet för västeråsarna och västmanlänningarna.

Vi vet att många företag använder Västerås flygplats när de snabbt behöver transportera personer till och från Västerås.

Det handlar om jobb och näringsliv. Att vi har en flygplats genererar över 200 arbetstillfällen. Det är också ett starkt argument vid etablering att i Västerås finns alla fyra transportslagen fartyg, bil/lastbil, tåg och flyg.

Vi vet att många företag använder Västerås flygplats när de snabbt behöver transportera personer till och från Västerås. Här finns också en stor potential för ökat fraktflyg. Att i tider som denna när allt fler arbetstillfällen försvinner lägga ned Västerås flygplats är så fel som det bara kan bli.

Annons

Det handlar om att Västerås är Sveriges centrum för pilotutbildning. Här finns allt ifrån yrkeshögskole- och privatutbildningar av piloter, helikopterutbildning till gymnasial utbildning av flygtekniker. Elever från hela Sverige kommer och bor i Västerås under utbildningstiden och många blir kvar och bosätter sig här. 

Annons

Det senaste som vi hoppas att ni liberaler i alla fall är öppna för att pröva möjligheten för är det forskningsprojekt som kan bli verklighet med automatiserad och digitaliserad flygplats. Flera stora företag (ABB, Saab, ASSA ABLOY, Combitech och Luftfartsverket) är med och detta vore en enorm möjlighet som passar Västerås näringsliv att kunna vara med och utveckla. Hade flygplatsen varit nedlagd hade det inte ens varit möjligt att se om vi kan få denna etablering till Västerås.

Västerås har också en stolt historia med vår flygplats. Den blir tydlig när man besöker flygmuseet som är ett flygande museum där alla västeråsare och besökare kan se flygets historia och utveckling.

Vi moderater ser denna helhet. Betydelsen av flygplatsen för Västerås och den trygghet och möjlighet det innebär. Det kostar, men kostnaden är förhållandevis liten för det Västerås får ut av att ha en flygplats. Vi har tidigare visat att den faktiska kostnaden är lägre än det som presenterats på sista raden i Västerås flygplats bokslut men även den kostnaden är förhållandevis låg och med rätt styrelse och ledning för Västerås flygplats kan kostnaderna hållas nere och är en väl värd satsning på utveckling, trygghet och säkerhet för västeråsarna.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Marcus Jacobson (M)

Caroline Högström (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Stefan Lindh (M)

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan