Annons

Annons

Annons

Bandy

Så säger bandyklubbarna om ovissheten och ekonomiska läget: "Utan stöd stupar vi innan säsongen är slut"

Stor osäkerhet råder över när elitserien ska starta i coronatider.

Hur mår klubbarna ekonomiskt just nu – och hur långt in på säsongen klarar de spel utan publik?

Bandypuls har ställt fyra frågor till alla 14 klubbar.

– Vi ser gärna att elitseriestarten skjuts fram och startar i december, säger svenska mästaren Edsbyns ordförande Lars Lindh.

Text

Bild: Kenta Jönsson (Bildbyrån)

Annons

1. Efter ett halvår av pandemi – var står din klubb ekonomiskt just nu?

2. Hur långt in på säsongen skulle ni klara tomma läktare utan att riskera verksamheten?

3. Med vilka känslor blickar din klubb in i säsongen?

4. Vilken lösning för säsongen som helhet anser din klubb vara bäst som läget är nu?

Innan du läser: Flera klubbar hänvisar till Föreningen Svensk Elitbandys (FSE) ligachef Per Selin på fråga fyra. Här kan du läsa vad Selin sade till Bandypuls på fredagen.

Annons

Jonas Galotta. Bild: Kenta Jönsson (Bildbyrån)

Annons

Jonas Galotta, sportchef i AIK

1. – Vi har anpassat verksamheten till rådande förutsättningar och är i fas.

2. – Hela säsongen.

3. – Med ett leende på läpparna och en stor vilja att visa upp våra lag för en så stor publik som möjligt.

4. – AIK förutsätter att dagens (läs: fredagens) tydliga budskap från regeringen medför att seriestart av elitserien sker den 23 oktober som planerat. I kombination med kommande möjlighet för idrotten att äska stöd är det orimligt att skjuta upp seriestarten med hänsyn till de lika allvarliga konsekvenserna som det kan medföra för både spelarnas säkerhet och spelplatsers tillgänglighet.

Johanna Strandberg.

Bild: Peter Axman

Johanna Strandberg, tillförordnad ordförande i Bollnäs

1. – Vi har haft en tuff ekonomisk situation under ett antal år och pandemin gjorde knappast saken bättre, inte minst för våra intäktsströmmar framgent om restriktionerna fortsätter. Bidrag, sponsring, åtstramningar och insamlingar har gjort att vi överlevt, men vi befinner oss i ett fortsatt ansträngt ekonomiskt läge och arbetar dagligen med att hitta nya intäktskällor.

2. – Vi diskuterar hur vi kan möta en situation med andra intäkter utan närvarande publik, därför kan vi inte ge något svar i nuläget.

3. – Osäkerhet och försiktighet. Det är svårt att bedöma hur säsongen kommer se ut, om det blir med eller utan publik. Det finns stora osäkerheter och saker som tidigare har varit helt självklara är inte längre det.

4. – Hänvisar till Per Selins svar.

LÄS ÄVEN: Sanningen bakom Bollnäs miljoninsamling – så mycket får initiativtagaren

Annons

Annons

Svenne Olsson, kombinerad tränare och klubbchef i Broberg.

Bild: Rikard Bäckman

Svenne Olsson, kombinerad tränare och klubbchef i Broberg

1. – Självklart fortsatt tufft då föreningen redan tappat tre stora intäktsmöjligheter som Brobergsloppet, midsommarbandyn samt att Brobergs matkasse lever en tuff tillvaro. Föreningen har sedan i våras redan jobbat med besparingar kring spelare/ledare kring A-lag etcetera. Positivt och avgörande tills nu är tjejernas insamling och att många av våra partners som vi hunnit prata med fortsatt stödjer oss, vilket i förlängningen blir helt avgörande tillsammans med publikfrågan.

2. – Inte många matcher utan åtgärder alternativt extra stöd.

3. – Självklart kul att få komma i gång och föreningen vill mycket, men det kommer nog att ställas stora krav på kreativitet samt acceptans av samtliga inför rådande läge.

4. – Vi följer och stödjer de beslut vi gemensamt tar i framtiden.

Lars Lindh, ordförande i Edsbyn.

Bild: Leo Hägglund

Lars Lindh, ordförande i Edsbyn

1. – Vi har genomfört de åtgärder som går att göra såsom sökt bidrag, korttidspermitterat, sett över kostnader etcetera. Många osäkra faktorer kvarstår ändå, som: Får vi spela inför publik? Hur mycket tappar vi annars i publikintäkter? Hur mycket tappar vi i sponsorintäkter? Kommer ett stödpaket som kompenserar den inställda sommarbandyskolan?

Annons

2. – Svårt att säga. Allt beror på hur mycket ekonomiskt stöd det går att få från det allmänna. Helt utan stöd framledes stupar vi innan säsongen är slut.

Annons

Förändras inte situationen så blir vår verksamhet för alla barn och ungdomar också lidande.

3. – Det är klart att det finns en oro för hur vi ekonomiskt ska få ihop det om rådande läge inte förändras. Idrotten är oerhört viktig i samhället, men vår förening handlar inte bara om våra A-lag. Förändras inte situationen så blir vår verksamhet för alla barn och ungdomar också lidande.

4. – Ekonomiskt handlar allt om att överleva, få möjlighet till alla stöd som går att få i detta läge, men också att spara varje krona som går tills allt återgår till det normala. Med det sagt så ser vi gärna att elitseriestarten skjuts fram och startar i december. Det ger oss förhoppningsvis större chans till spel inför publik och om inte så ger det oss mer tid för omställning för bland annat matchrelaterade intäkter.

Fredrik Brorsson (till vänster), medieansvarig och vice ordförande i Frillesås

Bild: Christoffer Million

Fredrik Brorsson, medieansvarig och vice ordförande i Frillesås

1. – Vi har en stark ekonomi sedan tidigare då vi historiskt sett varit noggranna med "lädret". Men så klart kommer detta sätta sina spår även hos oss. Då vi inför denna säsong inte vet vart det tar vägen med spel inför eller utan publik så har budgeten lagts därefter. Frillesås Bandy har tagit beslut om en budget för 2020/21 på minus drygt 300 000 kronor, allt för att vara beredda på oförutsedda händelser som vi i dagsläget inte har vetskap om. Värt att observera är att detta inte är en säsong som andra utan det kommer att bli riktigt tufft för föreningen, oavsett hur det utvecklas, därför en budget som inte genererar plus.

Annons

Vi håller på i en "nöjesbransch" och vill ha kul ihop med vår publik. Det känns ju lite avlägset för tillfället.

2. – Allt hänger på hur våra övriga intäkter faller ut. Kommer våra samarbetspartners acceptera lika generösa avtal utan att få tillbaka publikexponeringen som kan bli aktuell? Rent hypotetiskt klarar vi en säsong utan publik men det hela hänger på, som sagts ovan, hur övriga intäkter faller ut då vår publik står för en relativt stor del av intäktssidan samt att vi troligen har förbrukat hela vårt positiva kapital. 

Annons

3. – Så klart är det ett väldigt speciellt läge där allt är väldigt osäkert. Vi håller ju på i en "nöjesbransch" och vill ha kul ihop med vår publik, och det känns ju lite avlägset för tillfället. Men vi ser med tillförsikt fram emot säsongen och målet är fortfarande att vara välmående i mars och vara klara för elitserien 2021/2022.

4. – Denna fråga hänvisar vi till Per Selin i FSE.

Hammarbys nya ordförande Anders Löfgren vill i dagsläget inte uttala sig om klubbens syn på kommande säsong. Bild: Jesper Zerman (Bildbyrån)

Anders Löfgren, ordförande i Hammarby

Avböjer att svara på Bandypuls frågor.

– Dessa frågor är frågor för vår styrelse. Vi har nästa möte 7 september. Återkommer efter det, säger Löfgren.

Pär Beckne, klubbchef i Motala.

Bild: Andreas Tagg

Pär Beckne, klubbchef i Motala

1. – Just nu är det ok, men blir det ingen publik i höst blir det oerhört bekymmersamt.

Annons

2. – Vår budget med publik är precis ovanför ett plusresultat så varje match utan kommer bli en stor förlust för oss.

3. – Sportsligt ser vi fram emot säsongen och är sugna på att börja spela. Runt om är vi ju som alla andra väldigt oroliga.

4. – Pass.

LÄS ÄVEN: "Kuben" Olsson och Beckne prisad som Årets ledare i svensk bandy

Rafi Markarian, klubbchef i Sandviken.

Bild: Andreas Karlström

Rafi Markarian, klubbchef i Sandviken

1. – Det är en tuff situation och även om vi har en del sparåtgärder så är det tufft att parera de negativa effekterna av covid-19 på alla håll och kanter. Det har redan fått en del negativa konsekvenser på partnersidan men samtidigt är flertalet partners med och vill fortsätta stötta oss, och kombinationen med stödåtgärderna från staten såsom korttidspermittering gör att vi hittills har klarat oss hyfsat, säger Markarian.

Annons

– Man ska dock komma ihåg att den stora intäktssidan bland annat är publikintäkter och spel utan publik kommer att få negativa konsekvenser ekonomiskt, helt klart! Där måste vi hitta på kreativa lösningar och hoppas att det ger resultat och minimerar skadan. Jag vill poängtera att vi i budgeten har tagit höjd för minskade publikintäkter, men det står inte noll kronor i den kolumnen om man säger så.

Får vi ingen kompensation för det tappet så klarar vi oss inte många matcher.

Annons

2. – Vi är beroende av matchintäkter som ju är avgörande för vår verksamhet. Får vi ingen kompensation för det tappet så klarar vi oss inte många matcher.

3. – Det är en tuff tid för många i samhället och bandyn betyder en del för många människor i Sandviken. För spelarna betyder det allt att spela inför publik, men viktigast just nu är att vi alla tillsammans tar ansvaret som krävs och bidrar till att minimera spridningen och försöka härda ut pandemin så vi kan återgå till en ”normal tillvaro”.

4. – I denna punkt hänvisar vi till FSE och Per Selin.

Jimmy Helmersson, klubbchef i Sirius.

Bild: Christoffer Million

Jimmy Helmersson, klubbchef i Sirius

1. – Vi har arbetat hårt de senaste åren med att bygga upp en stabilare ekonomi. I dessa tider är det tacksamt att vi kommit en bit på den vägen. Läget är ansträngt men under kontroll. Om nuvarande läge, med framför allt minskade sponsorintäkter och publikfria matcher, fortsätter så kommer läget ändras och vi kommer tvingas vidta ytterligare åtgärder på kostnadssidan.

2. – Varje match utan publik är kännbar. Om hela eller delar av säsongen spelas utan publik får vi anpassa oss efter det. Klubbens existens kommer inte äventyras.

3. – Vi ser fram emot säsongen och är sugna på att börja tävla. Vi vill genomföra säsongen tillsammans med våra supportrar och hoppas att så blir fallet.

4. – FSE kommer ta ett gemensamt beslut den 4 september utifrån då gällande restriktioner och det är det vi rättar oss efter.

Annons

Patrik Järmens, sportchef i Tellus.

Patrik Järmens, sportchef i Tellus

Annons

1. – Vi har kontroll på ekonomin och ett positivt eget kapital efter förra säsongen.  Men precis som alla andra föreningar så är vi bekymrade för kommande höst/vinter och det kommer att vara tufft med ekonomin.

2. – Vi har inget datum satt för detta idag. Vår verksamhet klarar av att köra på just nu och baserat på kommande beslut från folkhälsomyndighet och stöd från RF (Riksidrottsförbundet) etcetera, som vi inte vet om idag men som vi tror kommer att finnas tillgängligt i någon form, är det svårt att sia om.

3. – Det blir en speciell säsong hur vi än vrider och vänder på det. Känslan från vår sida är att knyta näven och göra något bra av säsongen. Försöka se ljuset i tunneln, motivera alla i och runt föreningen och försöka hitta andra intäktsmöjligheter som inte är direkt kopplade till den fysiska publiken på plats och att växa starkare och bli bättre på vissa områden. Många utmaningar men samtidigt se möjligheter. Sportsligt är vi ju tillbaka i finrummet, vilket alla i och runt föreningen ser fram emot – att mäta oss med de allra bästa igen. 

4. – Där hänvisar vi till FSE och Per Selin.

I Vetlanda tycker man att ovissheten är det jobbigaste just nu. Bild: Sebastian Lamotte (Bildbyrån)

Andreas Söderman, medieansvarig och vice ordförande Vetlanda

1. – Läget är givetvis ansträngt med tanke på avvaktande sponsorer och framförallt den stora osäkerheten kring matcherna. Samtidigt tog vi tidigt kostnadsbesparande beslut, inte minst att minska antalet spelare i A-truppen och inte värva fler spelare efter att pandemin bröt ut, men vi kommer behöva fortsätta sänka våra kostnader framöver.

Annons

Annons

2. – Det vet vi inte exakt men om vi tappar de största intäktskällorna annandagen, gratismatchen och någon mer av de mest publikdragande matcherna kommer det bli otroligt kännbart för oss. 

3. – Bortsett från de yttre faktorerna som vi själva inte kan påverka så är det positivt.

4. – Vi deltar i diskussionerna med övriga klubbar och kommer givetvis följa det som majoriteten vill och ser fram emot ett definitivt besked. Det som är jobbigt just nu är ovissheten. Vi ser även goda möjligheter att anpassa Hydro Arena utifrån eventuella nya besked från regering och myndigheter för att kunna ta in viss publik från och med när det är möjligt.

Jonas "Sparris" Johansson, klubbdirektör i Villa Lidköping.

Bild: Christoffer Million

Jonas "Sparris" Johansson, klubbdirektör i Villa Lidköping

1. – Då vi tidigt vidtog åtgärder, har haft god stöttning av supportrar och företag, sökt de bidrag som funnits och har fokus på ekonomin så har vi för stunden kontroll på vår verksamhet.

2. – Uppskattningsvis till årsskiftet med nuvarande kostnadsmassa och förväntade intäkter, men får vi besked i publikfrågan så kommer vi vidta de åtgärder som krävs för att inte riskera vår förenings existens – alternativt skruva upp till full produktion omgående.

3. – Sportsligt med full tillförsikt och spänning för såväl våra seniorlag som ungdomar, men också med viss oro kring det ekonomiska läget vi befinner oss i och nedstämdhet över om vi kanske inte får dela de sportsliga upplevelserna med alla våra fantastiska supportrar.

4. – Att det kommer fram ett vaccin så att allt kan återgå till det normala. Bandy ska spelas och glädjen kring vår sport ska delas med alla som älskar bandy.

LÄS ÄVEN: Oväntade gåvan till Villa – skänker en halv miljon till klubben

Annons

Vänersborg avböjer att bemöta Bandypuls frågor om kommande säsong. Bild: Sebastian Lamotte (Bildbyrån)

Annons

Bill-Arne Andersson, ordförande i Vänersborg

Avböjer att svara på Bandypuls frågor.

– IFK Vänersborg hänvisar till Per Selin.

Till TTELA har Andersson sedan tidigare sagt:

– Med bara 50 åskådare kan vi inte bedriva så många matcher. Kan vi inte ha mer än 50 åskådare så kommer vi jobba för att seriestarten skjuts fram.

Gisela Stockhaus, ordförande i Västerås SK.

Gisela Stockhaus, ordförande i Västerås SK

1. – Vi har vidtagit en mängd åtgärder, varav många väldigt tuffa, för att riskminimera så mycket som möjligt. Vi har permitterad personal och spelare, vi har minskat vår personal på kontoret och vi har fortsatt köpstopp. Läget är fortfarande ovisst då vi inte vet hur marknaden svarar ju längre in i säsongen vi kommer.

2. – Självklart hoppas vi, likt många andra, att vi snart får spela bandy inför publik. Vi har koll på vilka intäkter som försvinner vid spel inför tomma läktare och där arbetar vi med att hitta nya intäktsmöjligheter för att täcka upp det bortfallet. Dock hoppas vi på att idrotten får stöd på andra sätt för att klara vår verksamhet.

3. – Rent bandymässigt ser vi fram emot säsongen med entusiasm, vi har två väldigt bra representationslag. Ekonomiskt så har vi ett tufft år framför oss. När vi nu har den nya organisationen på plats så känner vi ett stort energiflöde inom hela föreningen och en stark tro på att vi klarar av detta tillsammans.

Annons

4. – Vi för diskussioner inom Svensk Elitbandy och kommer komma fram till ett gemensamt beslut kring vad som blir bäst för bandyn.

LÄS ÄVEN: Lång intervju: Stockhaus om att sätta sig upp mot gubbarna, spöket i fritidshuset – och jobbiga kunskapsluckan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan