Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: Här är den viktiga frågan som Jimmie Åkesson totalt misslyckats med

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Det har gått åtta år sedan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höjde rösten och krävde nolltolerans mot rasism och extremism inom partiet. Han har misslyckats kapitalt.

Anmäl text- och faktafel

Jimmie Åkesson är en speciell man inom svensk politik. Han är en partiledare vars förtroende ökar och vars parti har vuxit till ett av landets största partier. Jimmie Åkesson är helt enkelt en skicklig partiledare. När många andra svenska politiska ledare fladdrar upplevs han som mer fast och rak i sin linje, oavsett vad andra tycker om den.

Annons

Han var endast 19 år gammal när han 1998 inledde sin politiska karriär i Sölvesborgs kommunfullmäktige. De senaste 15 åren har han varit partiledare för Sverigedemokraterna och under hans ledning har SD gjort succé och vunnit allt fler väljare.

Annons

Jimmie Åkesson har lyckats med mycket under sin politiska karriär, men han har kapitalt misslyckats med att hålla sina ord om nolltolerans mot rasism inom Sverigedemokraterna.

Bild: TT

Åkesson har också visat sig stark genom att ha förmågan att komma tillbaka till toppen efter en kris. När han blev sjukskriven på obestämd tid 2014 och Sveriges Radios Ekot avslöjade att han spelat bort enormt stora summor pengar trodde jag aldrig att han skulle orka resa sig och komma tillbaka. Men, det gjorde han på ett imponerande sätt. I slutet av mars 2015 gjorde han sitt första framträdande efter sjukskrivningen, detta i tv-programmet Skavlan.

Jimmie Åkesson har lyckats med oerhört mycket i sin politiska karriär, men han har kapitalt misslyckats med det han 2012 förde fram om nolltoleransen mot rasism. Sade han det han gjorde enbart på grund av att han var tvungen att försöka tvätta bort rasiststämpeln på SD och förbättra bilden av partiet? Trodde han ens själv att han skulle lyckas få bort de problem som SD alltid haft med detta? Jag vet inte. Jag vet däremot att förskräckande många av hans partivänner uppenbarligen inte lyssnade.

Annons

Jimmie Åkesson kan omöjligt ha koll på varenda stolle i ett snabbt växande parti

Annons

Jag inser redan nu att läsare kommer att ha invändningar mot denna krönika och hävda att det faktiskt finns extremism i någon form inom alla politiska partier. Det är garanterat sant. Det finns rötägg inom alla partier och i alla sammanhang och Jimmie Åkesson kan omöjligt ha koll på varenda stolle i ett snabbt växande parti.

Men faktum kvarstår.

Sverigedemokraterna är fortsatt inte ett parti som alla andra.

I september 2018 gjorde magasinet Expo en genomgång om hur det hade gått med Åkessons “nolltolerans”. Expo samlade fall där medier sedan valet 2014 publicerat nyheter om olika rasistiska övertramp från företrädare från SD. Magasinet fann 215 fall, vilket innebar ett uppmärksammat uttalande i veckan under fyra års tid – och det tog inte slut där.

Under den senaste tiden har den prisbelönte reportern David Baas och Expressen gjort nya avslöjanden om SD. Detta bevisar journalistikens vikt, men också Åkessons misslyckande.

Under bara denna vecka har Expressens prisbelönte reporter David Baas avslöjat att Dennis Askling anställd på SD:s riksdagskansli och gruppledare för SD i Haninge, skrivit bland annat nazistiska hälsningar i en chatt med en partikamrat.

I augusti avslöjade samme David Baas och Expressen även att SD-politikern Hans-Johnny Hedström, nämndeman i Södertörns tingsrätt, spridit rasistiskt och högst olämpligt innehåll på nätet.

Annons

Annons

I veckan kunde också Expo avslöja att Mari Herrey, SD-representant som nämndeman i Göteborgs tingsrätt, spridit antisemitiska konspirationsteorier och länkat till vit makt-organisationer.

Dessa avslöjanden är ytterligare ett bevis på journalistikens viktiga betydelse.

Allt detta är också ett bevis på att Sverigedemokraterna ännu har stora problem att lyckas få bort den ingrodda rasismen inom partiet..

Jag vill ännu hoppas att Jimmie Åkesson menade allvar när han pratade om nolltolerans år 2012. Jag vill helst inte tro att det enbart var någonting han sade för att det skulle låta bra.

Men, jag tvivlar. För detta förkastliga fortsätter utan slut inom SD.

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Majsan Lindberg

37-åringen från Västerås sade upp sig efter 13 år på möbelaffären Mio. Nu är basisten proffsmusiker i briljanta bandet Thundermother.

Folkomröstning

18 539 personer har skrivit på för en folkomröstning. Nu ska alla namnunderskrifter kontrolleras. Västerås hetaste fråga, den om flygplatsens framtid, är inte avgjord.

Annons

Sebastian Fuentes

Han är känd från den lokala reaggae/hiphopakten Silly Selection. Med start 5 oktober blir han även tv-stjärna, detta i Biggest Loser.

Citatet

Det finns många lustigheter i världen, bland dem den vite mannens uppfattning att han är mindre vild än de andra vildarna.

Mark Twain (1835–1910), amerikansk författare och tidningsman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy