Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Bioenergi är en del i lösningen i klimatomställningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på inlägget ”Biobränslet ökar utsläppen – löser inte klimatkrisen”, vlt.se den 22 september.

För drygt ett år sedan förde vi en liknade diskussion på dessa debattsidor med Sverre Haukeland under rubriken ”Biobränslen är knappast förnybar energi”. Då liksom nu vill vi lyfta fram principen om resurseffektivitet. Att använda restavfall från skog och samhälle för att producera energi är att hushålla med jordens resurser.

Det är inte så som framställs i debattinlägget att vi skulle använda prima skogsråvara som bränsle i vår produktion av energi. Det stämmer därför inte att användning av biobränsle skulle konkurrera med skogens vitala funktion som kolsänka eller som substitut för cement vid byggen.

Annons

Annons

Mälarenergi har valt att ställa om till förnybara och återvunna bränslen för att vi i våra processer kan ta hand om material som ingen annan vill ha. På Mälarenergi tar vi vara på skogsavverkningsrester, som om det legat kvar i skogen, skulle förmultna och på så vis frigöra det kol till atmosfären som en gång bundits.

I samhället finns även mycket trämaterial som hämtas från skogen i annat syfte än att eldas upp.

Man kan även på andra sätt ifrågasätta det resonemang kring ”kolskuld” som förs fram av EASAC som Harry Frank hänvisar till. Ett träd måste först växa och ta bort koldioxid ur atmosfären innan man kan använda det. Och i ljuset av att Svebio med Skogforsk konstaterar att Svenska skogar netto binder in mer koldioxid varje år än vad vi plockar ut, då blir resonemanget än mer ologiskt.

I samhället finns även mycket trämaterial som hämtas från skogen i annat syfte än att eldas upp. Det har cirkulerat i samhället som en möbel, byggmaterial eller någonting annat. Använts i ett antal år eller många decennium, blivit uttjänt och till slut kastats som avfall innan det hamnat hos oss på Mälarenergi. Hos oss blir även sådant trä återvunnet en sista gång i form av returflis och gör nytta när vi tar ut så mycket energi som möjligt ur materialet. Energi som i sin tur återcirkuleras till samhället i form av el, fjärrvärme och fjärrkyla.

Annons

Människans påverkan på klimatet sker främst genom förbränning av fossila bränslen. När vi frigör kol som varit bundet i marken under miljoner år i form av olja och stenkol ruckar vi balansen och orsakar uppvärmning av vår planet. Förnybara energikällor, där bioenergi har sin plats, är en del i lösningen i klimatomställningen för att fasa ut användningen av fossila bränslen i både energi- och transportsektorn.

Om det inte varit för Corona skulle vi år firat att vi nu ställt om hela produktionen på Kraftvärmeverket till förnybart (biobränsle) och återvunna bränslen (restavfall) – just för att det är överlägsna de fossila. En omställning vi är mycket stolta över.

Magnus Eriksson

chef affärsområde Värme, Mälarenergi

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy