Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Felaktigheter om etanol och skog

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommentar på inlägget "Marknadsföring av etanol är en återvändsgränd", VLT den 16 oktober.

Lars Modig påstår att utsläppen av koldioxid från biobränslen som E85 belastar atmosfären lika mycket som om man använder bensin och diesel. Det är förstås fel. Det fossila kolet som finns i bensin och diesel har legat lagrat i berggrunden i miljontals år, men hamnar efter förbränningen i atmosfären och bidrar till växthuseffekten.

Annons

Annons

Etanolens kol har bundits av växter i nutid och är en del av det naturliga kolkretsloppet. Nästan all etanol som används i Sverige tillverkas av åkergrödor, inte av avverkad skog, som Lars Modig felaktigt påstår. Dessa åkergrödor tar upp koldioxid från atmosfären genom fotosyntesen varje år. Om vi ska börja tillverka etanol från skogsråvara kommer det att bli från olika typer av restprodukter, exempelvis avverkningsrester, som idag ruttnar bort på våra hyggen och frigör koldioxiden till ingen nytta. Idag tillverkas ingen etanol av skogsråvara, men tekniken är under utveckling.

Biodrivmedel, som etanol och biodiesel, ger en stor direkt klimatnytta jämfört med fossila bränslen och det är mycket bra att regeringen nu föreslår att vi ska snabba på bränslebytet i transportsektorn för att snabbt få ner utsläppen av koldioxid. Vi bör använda mycket mer etanol, både från åkergrödor och från skogsrester, och låta det fossila kolet stanna i underjorden.

Kjell Andersson

Svebio – Svenska Bioenergiföreningen

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy