Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Dags för en ansvarsfull och mer framsynt energipolitik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I sammanhanget bör den storskaliga utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige stoppas då behoven finns i mellersta och södra Sverige, skriver Carl-Åke Utterström.

Bild: TT

Annons

Vi har slängt 200 miljarder i sjön genom en omotiverad satsning på vindkraft. Detta anser också Affärsvärlden nr 29, 30 som talar om ”blåsningen” i samband med vindkraft. De 200 miljarder hade i stället kunnat satsas på att bygga kärnkraftsreaktorer á 100 miljarder per styck. Tillsammans avger de två nämnda verken en energimängd på 15 TWh eller i paritet med den totala vindkraftens 17 TWh inkluderat dess överskottsenergi.

Havsbaserad vindkraft har ännu kortare livslängd. Varför bygga dessa enorma havsbaserade vindkraftverk över huvud taget?

Jamen det är ju samma summa. Ja visst, men kärnkraften har en livslängd på 80 år medan vindkraften endast ligger på 20–25 år med förmodligen sjunkande livslängd. Det behövs minst tre omgångar vindkraft under kärnkraftens livslängd. Vilket gör att vindkraften är minst dubbelt så dyr som kärnkraft.

Annons

Annons

Havsbaserad vindkraft har ännu kortare livslängd. Varför bygga dessa enorma havsbaserade vindkraftverk över huvud taget?

Naturligtvis är investerare tveksamma att satsa på kärnkraft i och med att energiminister Ygeman intar en sådan negativ hållning.

Per Langer, vd på Fortum, säger i Ny Teknik att ”Det behövs mål för kraftigt ökad elanvändning”. För Sveriges del innebär det att elanvändningen behöver öka från dagens 140 TWh till nära 240 TWh 2045. Under dessa premisser är det inte insiktsfullt att som Ygeman tala om vårt elöverskott som exporteras på 15–20 TWh. Enbart konverteringen av masugnar medför 15 TWh ökad elförbrukning, då är inte heller elkrävande serverhallar och batterifabriker medräknade. Dessutom minskar de Europeiska CO2-utsläppen som funktion av vår export vilket borde vara önskvärt.

Det höga motståndet mot kärnkraft är inte faktabaserat. Totalt har de haverier som skett resulterat i ett 40-tal döda medan vindkraften worldwide bara under 2016 skördade 166 dödade.

För att se på strålningen så har ett universitet i Kiev utvecklat en mätutrustning som registrerat vilken årsdos strålning som en astronaut skulle utsättas för eller 360 mSv. Enligt de ökar det lungcancerrisken med 3 procent. Fukushimas 120 mSv ger därmed en ökad lungcancerrisk på 1 procent vilket kan ställas i relation till rökningens 1 500 procent. För hälsan är det bättre att minska på rökningen.

Annons

Flera framstående miljöaktivister har gått från att vara anti-kärnkraft till pro-kärnkraft vartefter de blivit mer insatta i frågan. Exempelvis Michael Shellenberger och tidigare Greenpeace-ordföranden Gunnar Littmarck. Med andra ord ju mer insatt desto mer trolig övergång till att bli supporter av kärnkraft.

Annons

Redan nu bör utformningen av energipolitiken ha som mål att uppfylla behovet år 2045. Med andra ord en framsynt energipolitik.

Det efterlyses även en öppen attityd för pågående teknikutveckling. Ett 60-tal projekt omfattar utveckling av små modulära kärnkraftverk. USA har nyligen fått sitt 60 MW:s Nu-scale SMR verk godkänt och torde snart vara leveransklart.

Fem stycken sådana verk lokalt i Västerås skulle tillföra 300 MW som räcker om Northvolt2 batterifabriken förläggs till Västerås närhet.

I sammanhanget bör den storskaliga utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige stoppas då behoven finns i mellersta och södra Sverige. Risken finns också att överföring från norra inte blir möjligt då norra Sverige även de står inför kraftigt ökande energi- och effektbehov.

Effekten måste vara tillgänglig kontinuerligt. Om din bil har en elmotor på 400 kW och bara 1 procent tillgängligt före passage av Hallandsåsen så räcker dessa 4 kW inte till.

Carl-Åke Utterström

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy