Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Pasi Hiirikoski
Pasi: Domen på den lokala sjukvården i Västerås

”Primärvård som ibland kan upplevas som usel är inte okej.”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Pasi Hiirikoski, Tony Persson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Som de flesta andra har jag, min familj, min släkt och mina vänner genom åren drabbats av både alldagliga och allvarliga sjukdomar och/eller skador.

Eftersom den svenska vården med all rätt ständigt debatteras kommer här även min bild, som är byggd på personliga erfarenheter, av hur primär-, specialist- och akutvård fungerar här i Västerås.

Betygsskalan: 5 = toppklass, 4 = mycket bra, 3 = godkänt, 2 = underkänt, 1 = oacceptabelt.

Annons

Akutfall där snabbt ingrepp av specialister krävs: När det verkligen handlar om liv eller död i form av exempelvis akut kirurgi håller även den lokala vården fortsatt toppklass med Västmanlands sjukhus Västerås (sjukhuset) som stabil bas.

Annons

Betyg: 5 (av 5 möjliga).

Akutfall där person mår för dåligt för att våga vara kvar hemma, men inte verkar vara på väg att avlida inom snar närtid: Den första mottagningen på akuten på sjukhuset verkar vara personrelaterad. Anmälningsproceduren kan ibland ge en besk eftersmak som lätt kan stegras till frustration de gånger som väntetiden på att verkligen få någon form av vård växer till för många timmar. Undantaget när patient redan vid anmälning bedöms som prioriterat akutfall, då kommer vårdhjälpen inom någorlunda förväntad tid.

Betyg: 3.

Specialistsjukvården på sjukhuset i Västerås får högt betyg av fredagskrönikör Pasi Hiirikoski.

Bild: Pasi Hiirikoski

Specialistsjukvård: När patienten bedömts ha behov av specialistvård och tas in på sjukhusets specialistvårdavdelningar/kliniker är vården förväntat professionell med övervakning, provtagningar, undersökningar, medicinering och ingrepp.

Specialistsjukvården på plats på sjukhuset känns trygg ur ett patientperspektiv.

Betyg: 4.

Primärvård i form av vårdcentraler och familjeläkare: Här varierar upplevelsen troligen radikalt beroende på vilken första instans patienten har – och den kan variera under tid. Undertecknad hade under väldigt många år en och samma familjeläkare som var inläst på min hälsobild och min sjukdomshistorik, då fungerade också familjeläkarkontakten som förväntat. Efter det har jag upplevt några olika familjeläkare som inte haft den kollen, vilket ibland lett till både ökat och akut vårdbehov.

Annons

Annons

Betyg: 2.

Specialistklinik på sjukhuset i Västerås.

Bild: Tony Persson

Digitala vårdlösningar: 1177 (vårdguiden) fungerar ganska bra – även om den liksom vårdcentraler/familjeläkare ibland har alldeles för långa telefonköer. Upplevelsen vid akuta händelser på så kallad obekväm arbetstid är också att 1177 tar det säkra före det osäkra och hänvisar till akutsjukvård vid osäker diagnos.

Övriga appar och digitala vårdsystem har jag ingen relation till och kan ej bedöma dem, men jag kan ju ändå tycka att sjukvård utan personlig fysisk vårdkontakt inte är sjukvård överhuvudtaget.

Betyg: 2.

Sjukvård utan personlig fysisk vårdkontakt är inte sjukvård överhuvudtaget.

Mina ovanstående fem kriteriepunkter landar sålunda i ett snittbetyg på 3,2 – vilket är ett okej betyg på bedömd del av den lokala sjukvården här i Västerås. "Okej" är dock inget som Region Västmanland och Västerås stad ska nöja sig med.

Ja, vi har vård av högsta klass när livets låga verkligen akut flämtar ... men vi har också en primärvård som ibland kan upplevas som usel.

Och det är för bövelen inte "okej" när det gäller var och ens hälsa.

Sjukhuset i Västerås har det du verkligen behöver när din hälsa fallerat.

Bild: Pasi Hiirikoski

Annons

TRE HETA

Gunilla Sjöberg. Västeråsdamen berättar hur hon höll på att svindlas för att varna andra äldre för bedragare. Galet viktigt.

Annons

William Holm. När VLT:s nöjeskrönikor föreslås som staty är platsen på denna lista oundviklig. Galet härligt.

Axel Åshuvud. Västeråsaren är en av initiativtagarna som mynnade ut i svenskt rekord gällande störst wingsuitformation. Galet galet.

CITATET

Som frisk har man tusen önskningar, som sjuk har man bara en.

Anonym.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy