Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Två västmanländska världsupptäckare del 2: En västeråsare i Japan – Olof Eriksson Willmans unika resa till det slutna riket i öster 

Västeråsaren Olof Eriksson Willman var en av få västerlänningar som släpptes in i det slutna landet Japan under 1600-talet. 

I sin reseskildring berättar han om ett vackert folk med storslagen arkitektur och framskridet samhällsbyggande, men också om ett djupt militaristiskt och hierarkiskt rike där människolivet var intet värt. 

Text

Annons

Ericus Magni Björkstadiensis, föddes precis som latiniseringen avslöjar som Erik Månsson i Björksta. Som kyrkoherde i Västervåla hade han inget vidare eftermäle. Ericus Magni tillträde tjänsten 1614 och var enligt herdaminnet en slarvig och värdelös präst som upptagen av god mat och hårt lantarbete försummade sitt heliga ämbete. Inte bara glömde Västervålas invånare sin katekes, Ericus Magnis lär själv haft skrala kunskaper om den. Ett tydligt tecken på hans försumlighet var att han inte ens förtecknade födelsedatumen på sina egna fem barn! 

0 kri en månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på vlt.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan