Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Alla gudstjänster blir digitala – restriktioner för dop, bröllop och begravningar

Kyrkan i Västerås fortsätter att ställa om: alla gudstjänster – både utomhus och inomhus – ställs in. Begränsningar för antal deltagare införs vid dop, bröllop och begravningar.

Text

Anmäl text- och faktafel

Västerås Domkyrka. Foto: Efrem Lukatsky

De nya reglerna kommer att införas från och med den 20 november utifrån regeringens kommande beslut om hårdare coronarestriktioner som förväntas träda i kraft den 24 november.

De två mest ingripande nya reglerna blir:

►Alla gudstjänster blir digitala och inga församlingsmedlemmar kommer att få delta, varken om gudstjänsten hålls inomhus eller utomhus.

►Vid alla begravningar får högst 8 personer närvara – inklusive kyrkopersonalen. Detsamma gäller även dop och bröllop, med tillägget att kyrkan uppmanar alla som kan att skjuta fram dessa evenemang till ett senare tillfälle.

Annons

Annons

– Det känns självklart tråkigt att behöva fatta ett sådant här beslut. Men den största kärlekshandlingen vi kan göra just nu är att inte kalla till gudstjänst med församling eller samla till andra aktiviteter, vare sig inomhus eller utomhus, säger Daniel Eklund, domprost Svenska kyrkan Västerås.

– Däremot vill jag be alla våra medarbetare att ställa om för att ändå kunna möta människors behov av samtal och stöd. Vi ska hålla våra kyrkorum så öppna som det någonsin går och bemanna dem så mycket som det går samt se till att stötta människor så mycket det någonsin går för att möta behovet av stöd, hopp och tröst.

Nya riktlinjer för församlingslivet i Västerås

►Kyrkan kommer att erbjuda webbsända gudstjänster för att möjliggöra för så många som möjligt att fira gudstjänst. Inga gudstjänster firas med fysiskt närvarande församling, vare sig inomhus eller utomhus.

►Samtliga begravningsgudstjänster, vare sig de är kyrkliga, borgerliga eller enligt annan ordning, genomförs med maximalt 8 deltagare inklusive medarbetare från kyrkan. Redan inbokade begravningar genomförs utifrån de kommande restriktionerna. Möjlighet kan finnas för ytterligare familjemedlemmar att ta ett enskilt avsked i direkt anslutning till begravningsceremonin utifrån överenskommelse.

Annons

►Kyrkan rekommenderar att skjuta upp kyrkliga handlingar som dop och vigslar. Om de genomförs gäller restriktionen på 8 personer inklusive kyrkans medarbetare.

Annons

►Kyrkan kommer även att webbsända andra typer av material, som till exempel kyrkomusik.

►All körverksamhet är sedan tidigare inställd.

►Kyrkan håller alla kyrkor öppna så mycket som möjligt för att möjliggöra besök, ljuständning och enskild andakt. Kyrkan ser också till att ha medarbetare på plats i kyrkorna i så hög utsträckning som möjligt.

►Skilda in- och utgångar till kyrkorummen ska skapas där det är möjligt

►Kyrkan kommer att kontakta begravningsbyråerna med uppdaterad information utifrån förbudet.

►Ingen församlingsverksamhet bedrivs i form av fysiska möten. Kyrkan uppmuntrar till digitala möten.

►Kyrkan ska inte hålla några fysiska sammankomster, vare sig inomhus eller utomhus – däremot ställs verksamheterna så att människor i samhället kan stöttas.

►Kyrkan förstärker sin digitala närvaro på så många sätt som möjligt för att se till att finnas tillgängliga för människor som behöver stöd, hopp och tro.

►Fram till den 20 november gäller följande regler för kyrkan i Västerås.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan