Annons

Annons

Debatt
Debatt: Klokt att förlänga de viktiga krisåtgärderna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att drabba företag och jobb både i Västmanland och i hela landet. Därför är det glädjande och mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.

Ett helt avgörande besked – så uttrycker sig många av länets drabbade företag.

Coronapandemin tvärnitade den svenska ekonomin i våras. När efterfrågan och möjligheten för företagen att bedriva sina verksamheter väsentligt försämrades eller försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.

Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av de tillfrågade företagen i vårt län har 60 procent minskat sin omsättning det senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar.

Annons

Av företagen i länet har 43 procent minskat sina investeringar och 40 procent minskat antalet anställda senaste halvåret. Faktum är att länet haft en av Sveriges sämsta utveckling av jobb. Detta i ett län som sedan tidigare har en hög arbetslöshet.

Annons

Några av de branscher som haft det särskilt tufft i länet är besöksnäringen och restauranger men också persontransporter och tjänstesektorn.

Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. Bara i Västmanland är just nu över 2 781 fler personer arbetslösa än för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler personer utan arbete jämfört med november i fjol.

Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland annat Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer.

Vårens första pandemivåg gjorde att företagen liksom folkhälsomyndighetens rekommendationer höll ut, tömde sina lador, såg över sina kostnader och i möjligaste mån ställde om. De företag som lyckades överleva är nu kraftigt försvagade. De får det därför svårt att klara nya påfrestningar.

Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland annat Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer.

Annons

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar är viktiga och effektiva krisåtgärder.

De kan rädda företag och jobb, både i vårt län och i hela landet. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.

Annons

Det är nu det gäller att orka hålla ut. För utan företag, inga jobb, inga jobb, inga skatteintäkter, inga skatteintäkter, ingen välfärd.

Kristin Lahed

Regionchef Svenskt Näringsliv Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy