Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: De arbetstillfällen som försvinner gör det för alltid

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Replik på inlägget "Nyttan kompenserar inte kostnaderna", VLT den 13 november.

Ja, då var kampanjen inför folkomröstningen om Västerås flygplats i gång. I ett debattinlägg från Västerås högsta politiska ledning talar man till västeråsarna med samma argument som används när man presenterade nedläggningsförslaget den 10 mars 2020. Det är de återkommande underskotten i verksamheten som är den primära orsaken till beslutet (säger man i alla fall) och att pengarna i stället ska användas inom välfärden.

Vi som vill ha flygplatsen kvar har med ledning av de utredningar som gjorts om flygplatsen, som också varit underlag för de politiska besluten om en nedläggning, påvisat att ifall flygplatsen läggs ned så förlorar både Västerås stad och Region Västmanland betydande skatteintäkter. Dessa är sammanlagt högre än de redovisade underskotten. Slutsatsen är då att det inte blir några pengar kvar till välfärden efter en nedläggning.

Annons

Annons

Kommunalråden (S, L och MP) menar dock i sin artikel att vi som argumenterar med detta samhällsekonomiska perspektiv inte förstår oss på hur arbetsmarknaden i Västerås fungerar.

Det är här jag undrar om man inte har lite otur när man tänker? De menar att de som jobbar med de flygrelaterade arbetstillfällena är så kompetenta att de snart får andra arbeten som återigen genererar skatteintäkter. Självklart är det så, med undantag av de som flyttar från Västerås eftersom de behöver en fungerande flygplats för att verka i sina yrken. Men det är skillnad på personerna som jobbar i de flygrelaterade verksamheterna och de arbetstillfällen som går förlorade.

De arbetstillfällen som försvinner gör det för alltid från Västerås och regionen vilket betyder att också skatteintäkterna därifrån upphör för all framtid. Att personerna vid flygplatsen, som blir kvar i Västerås, får nya jobb ger inga mervärden i skattekistan eftersom dessa jobb redan är befintliga arbetstillfällen eller sådana som oaktat flygplatsen ändå skulle uppstå i Västerås.

Jag tycker det är skrämmande att den högsta politiska ledningen i Västerås inte har ett bättre perspektiv på grundläggande arbetsmarknadspolitiska fakta. Det manar till eftertanke hos de nominerande partierna när de ska tillsättas förtroendeposter i kommunen.

Annons

Om min tes om okunskap i den högsta politiska ledningen i Västerås är fel, att kunskapen finns men det finns andra skäl till varför man med sådan frenesi driver frågan om en nedläggning av den instrumentella flygplatsen, är det dags att berätta det. Det blir i alla fall inget ekonomiskt överskott att lägga på välfärden om man avvecklar flygplatsbolaget som det är beslutat. Fortsätter ni att hävda det så lurar ni västeråsarna

Hans Johnson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan