Annons

Annons

Annons

Mimerkvarteret

“Jag är en vandrare” – Akinbode Akinbiyi ställer ut sina ögonblick på Konstmuseet

Den brittiske fotografen Akinbode Akinbiyi har i 30 års tid fotograferat vardagslivet i växande afrikanska megastäder. På Västerås konstmuseum visar han sina bilder i sin första utställning i Sverige.

Text

Annons

– Jag är en vandrare och jag har vandrat över hela jorden. Jag kliver upp på morgonen, tränar, äter frukost och sedan ger jag mig ut med min kamera och hittar ögonblick som jag fångar med den, säger Akinbode Akinbiyi.

Motiven finner han i vardagslivet, Akinbode Akinbiy lyssnar och känner in platsers rytm för att finna ögonblicken som berättar allt. Han har en förkärlek för skyltar, klotter, reklamskyltar om fotostudios.

– Ofta tar jag mina bilder där många människor samlas, som på torg, marknader och handelsplatser och trafikerade vägkorsningar.

Akinbode Akinbiyi föddes i Oxford 1946, men växte upp i Nigerias huvudstad Lagos. På 1970-talet flyttade han till tyska Heidelberg för att doktorerar i litteratur, men fotointresset tog överhanden och sedan 30 år tillbaka bor han i Berlin.

Annons

"Adarna in Wonderland" av Akinbode Akinbiyi.

Annons

Som fotograf reser han över hela världen och på Konstmuseet kan vi nu se en samling av hans bilder från just Lagos, men också Johannesburg i Sydafrika och Bamako i Mali, tre megastäder som växer oavbrutet i en takt och på ett vis som gör dem både ekologiskt och socialt ohållbara. I Akinbode Akinbiyis bilder ser vi extrema klasskillnader och föroreningar i stadsbilden.

– Som städer blir omöjliga eller överväldigande. När jag befinner mig i dem tar jag ett andetag, lutar mig tillbaka och betraktar. Det stora problemet är föroreningarna, allt skräp och alla sopor. Vi talar i dag om plasten i havet, men i de här städerna finns plasten precis över allt.

I Akinbode Akinbiyis bilder ser vi de tre städernas olika lager. Resterna av det traditionella samhället, spåren från kolonialismen och det moderna urbana livet smälter samman.

– Alla fotografier refererar till det förflutna. Jag tror det är så vi måste tänka så kring alla händelser, bokstavligen varje ögonblick, att de är av stor betydelse för framtiden. Det är också därför jag ofta fotar graffiti i mina bilder, det innehåller en slags berättelser som förs vidare. Redan i Roms katakomber målade de kristna graffiti fylld av andlighet.

Bild från Lagos Island i Lagos av Akinbode Akinbiyi.

Annons

Just andlighet och religion är ett återkommande motiv i Akinbode Akinbiyis fotografier.

Annons

– I Afrika pågår nu en kristen väckelse av det slag Europa hade på 1800-talet med stark bibeltro samtidigt som islam växer, vilket syns tydligt i stadsrummet. I väst är religionen ständigt närvarande i våra städer, vi ser det tydligast i katedraler, kyrkor och numera också moskéer. Samtidigt är det något som allt fler västerlänningar väljer att inte se eller uppfatta som andligt, även om det i allra högsta grad är det.

– Det andliga är det mest grundläggande mänskliga och religion är något som är mycket större än vi tänker på, det tar sig uttryck i vårt vardagliga liv, i hur vi klär oss och äter och hur vi exempelvis bedriver handel. '

Motiv från Bamako. Fotografik av Akinbode Akinbiyi.

Sedan han började fotografera under 1970-talet har Akinbode Akinbiyi tagit svartvita bilder och har fortsatt att fota med analog kamera.

– Jag tycker om hur skarpa och rena svartvita foton blir, jag och alla andra som tittar på bilderna ser ändå färgen i dem på något vis. Jag har fortsatt att fotografera analogt därför att jag är van vid det och för att det är en långsammare process som passar mig bra.

Utställningen med Akinbode Akinbiyis bilder pågår till april och visas samtidigt som Kjell-Åke Janssons Västeråsfotografier som en del av en satsning på just fotografi som Konstmuseet gör under nästa år.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan