Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Involvera proffs i flygplatsens styrelse och ledning

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Kommentar till debattinlägget ”Ett absurt ägardirektiv” av Hans Johansson på vlt.se den 6 januari.

Man måste väl ändå tillstå att uttalandet att man efter 15 års utredande och letande efter flera delägare, nya utvecklingsmöjligheter och fler aktörer inte lyckats speciellt bra oavsett om det varit de borgerliga eller socialdemokrater som styrt i kommunen.

Annons

Annons

Alla nya etableringar, till exempel Wizzair till Polen, WOW Air till Nordamerika med flera, har ju slutat med stora underskott som fått täckas av kommunen. WOW Air flyttade ju till Arlanda för att det gav bättre tillgång till internationella anslutningar. Detta är problemet i dag, ingen av de linjer som finns från Västerås möjliggör enkel anslutning till andra internationella linjer. Om man ska etablera nya operatörsavtal eller förlänga befintliga avtal så måste man ju tillse att det är långsiktigt och genererar ett nettoöverskott till flygplatsen räknat på inkomst - kostnad, inte ett underskott.

Vad gäller en utredning för att bedöma flygplatsens betydelse för regional samhällsnytta och regional utveckling samt eventuell medverkan i finansieringen så ankommer det väl inte på Kommunen att göra den utredningen. Det är väl Regionens ansvar att utreda nyttan för Regionen.

På frågan om flygplatsen fått en rimlig chans att utvecklas och förbättrats vad avser dess ekonomi så måste man nog efter alla år svara ja. Vad gäller den politiska styrning så är det väl så att politikerna i allmänhet inte har speciellt goda insikter i verksamheten de styr över och ofta gör direkt felaktiga beslut, detta oavsett om det är borgerligt eller socialdemokratiskt styre. Det hade säkert varit bättre om man haft personer med erfarenhet av privat företagsamhet inom flygsektorn med i både styrelse och ledning som man gjorde med Skavsta.

Torbjörn Einarsson

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan