Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vårdförbundets medlemmar är livsviktiga men arbetsgivarnas erkännande är lågt

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Inför 2021 vill vi se arbetsgivare som tydligt kliver fram och tar sitt ansvar och levererar höjda lönenivåer, möjlighet till lönekarriär samt prioriterar särskilt yrkesskickliga.

Bild: TT

Annons

Vårdförbundet utvärderar i dagarna hur väl arbetsgivare i kommuner och regioner följt intentionen med löneavtalet HÖK 19.

Vi gläds åt att det på andra håll i landet gjorts satsningar på särskilt yrkesskickliga i lönehänseende, men vi kan tyvärr konstatera att det i till exempel Region Västmanland samt Västerås stad inte har prioriterats de väsentligheter som avtalet innehåller.

Ytterst så handlar löneavtalet om att arbetsgivaren ska kunna kompetensförsörja med våra livsvikta yrken och samtidigt kunna erbjuda innevånarna rätt kunskap, kompetens för god och säker vård.

När det gäller Regionen har arbetsgivaren helt och hållet vägrat ange vilka medlemmar som ses som särskilt yrkesskickliga och på vilket sätt det går att göra lönekarriär, när det gäller Västerås stad så har ett arbete inletts för bättre verktyg för att synliggöra särskilt yrkesskickliga men där är löneutfallet bedrövligt dåligt landade på cirka 2,0 procent, inte ens i närheten av industrimärket (cirka 2,5 procent).

Annons

Annons

Ytterst så handlar löneavtalet om att arbetsgivaren ska kunna kompetensförsörja med våra livsvikta yrken och samtidigt kunna erbjuda innevånarna rätt kunskap, kompetens för god och säker vård. Många barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor saknas i verksamheten på grund av dåliga villkor, där är lönen en viktig faktor.

Trots ovilja hos vissa arbetsgivare att ta ansvar för sin del av avtalet, har Vårdförbundets samtliga medlemmar fullt ut under året tagit sitt ansvar och varit avgörande för att både covidvården och vården i övrigt fungerat.

Redan tidigt i våras stod det klart att det skulle krävas gigantiska omställningar för att möta följderna av den ökande smittspridningen. Nya covid-avdelningar öppnades med personal som aldrig tidigare arbetat vare sig tillsammans eller med den nya sjukdomen. Arbetstider maxades och tiden för vila och återhämtning blev minimal. Oron var dessutom stor över bristande rutiner och vilken skyddsutrustning som var säker. Många medlemmar blev också smittade och vissa som fortfarande inte är återställda kommer kanske aldrig att bli det.

När vården så tydligt skiftar fokus på grund av pandemin innebär det också att den övriga vården drabbas, eftersom resurser tas även från delar som inte kan ställas in eller skjutas upp. Vårdförbundets medlemmar har arbetat tusentals timmar övertid och fått semestrar och ledigheter indragna. De ledigheter som sköts till hösten och vintern riskerar även de att bli inställda.

Annons

Annons

Våra medlemmar behöver mer än bara applåder och delade fruktkorgar. De behöver få bevis på att deras slit och uppoffringar inte bara tas för givet, utan att arbetsgivare på riktigt visar konkret uppskattning och omsorg om sina värdefulla medarbetare.

Inför 2021 vill vi se arbetsgivare som tydligt kliver fram och tar sitt ansvar och levererar höjda lönenivåer, möjlighet till lönekarriär samt prioriterar särskilt yrkesskickliga.

Jani Stjernström

Ordförande samt Styrelsen Vårdförbundet avd. Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan