Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hur agerar Västerås Kommun?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mats Adolfsson

Annons

Vi som bor i Skultuna är inte de enda som har sett NMT:s så kallade byggavfallshögar växa upp, i vårt fall bakom en hög mur av blå sopbalar. Detta har skett med samtycke av kommunernas miljöförvaltningar och utan att Miljödepartementet, under ledning av MP, reagerat.

När det brann i Skultuna så fanns det enligt Miljö & hälsa ingen risk för att Svartån skulle förorenas av släckvatten, för högarna innehöll inget miljöfarligt.

Annons

Annons

Det har också brunnit i upplaget i Hova, och nu brinner det i Kagghamra, Botkyrka Kommun. Den branden flammade upp, men släcktes den 8 november, men tog fart igen den 23 december, och den brinner fortfarande i dag den 10 januari. Riksväg 225 har tidvis varit avstängd på grund av att röken varit så tät att sikten varit dålig. Dessutom så har man släckt en brasa i Kassmyra, också Botkyrka Kommun, där den som tänt elden påstod att hen gjorde det på uppdrag av konkursförvaltaren.

Varför släcker man inte brasan då? Enkelt, högarna innehåller en massa otrevliga saker, vilket gör att släckvattnet riskerar att det förorenar Kagghamraån, dessutom ligger det på en grusås som är en del av en vattentäkt, som man riskerar att förorena med släckvattnet. Vad röken innehåller har man inte analyserat än, man jobbar på det. Men de som drabbas av den är inte direkt lyckliga över luften de tvingas andas in.

Troligtvis skiljer sig inte innehållet i Skultunas upplag så mycket från det i Kagghamra.

Miljö & hälsa har tillsynsansvar för NMT:s efterlämnade högar. Vad gör Miljö & hälsa för att förebygga brand och mildra effekterna av att en brand bryter ut. Svartån mynnar ut i Mälaren som är Västerås vattentäkt, vissa delar av Svartån är också skyddsvärd ur naturvårdssynpunkt.

Annons

Jag ser fram mot den dag när alla spår av högarna är borta, undrar när det blir? Hur ser Kommunens tidsplan ut där?

Lars Erikson

Skultuna

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan