Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Frågor till ordförande i ”Stoppa miljonrullningen till Västerås flygplats”

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Carin Lidman (S).

Annons

För alla västeråsares skull och för hela situationen runt flygplatsfrågan så undrar jag om du, som ordförande i "Stoppa miljonrullningen till flygplatsen", kan svara på hur ni i föreningen definierar ordet miljonrullning. Jag ger nedan några exempel på ett par av de affärer, "investeringar" och resultat som majoriteten i Västerås stad genomfört och skapat sedan 2010. Ni behöver bara säga ja eller nej från er sida, enkelt. Exemplen rör både kommun och region då frågan rör både och precis som flygplatsfrågan.

1) Jag tycker det är bra med kollektivtrafik det måste vi ha, men frågan är till vilken kostnad och kan det kanske gå att göra bättre och billigare? Kostnaden för VL 2019 var 640 miljoner, intäkterna 240 miljoner vilket ger en kostnad på 400 miljoner, är detta miljonrullning, ja eller nej?

Annons

Annons

2) Att bygga en så kallad ”Lek och kulturpark” för 22 miljoner, där man går över budget med 10–12 miljoner alltså 100 procent, mitt under en pandemi, för att folk i Västerås ska få bättre förståelse för varandras kulturer, är det miljonrullning ja eller nej? Är det bra omdöme?

3) Att man inom majoriteten och Västerås stad ”sjabblar” bort och har dålig koll 65 miljoner eller 10–16 miljoner enligt Jesper Brandberg, i samband med H2M:s fastighetsförvaltning av kommunala fastigheter, är det miljonrullning? Ja eller nej?

4) Att majoriteten säljer en kommunal fastighet "Mimerhuset" 2010 för 27 miljoner, för att sen köpa tillbaka den 6 år senare i samma skick, för 72 miljoner, och dessutom försöka mörka detta för invånarna i Västerås, är det miljonrullning, ja eller nej?

5) Att efter återköp av Mimerfastigheten i punkt 4, budgetera för en renovering av samma fastighet för 300 miljoner, en renovering som sen slutar på 495 miljoner. Alltså blir renoveringen 195 miljoner dyrare än planerat. Är det miljonrullning, ja eller nej?

6) Att ha en socialförvaltning som ger ett skenande underskott som på 3 år skenat till 300 miljoner, där ligger Västerås bra till som nummer ett för värsta kommun i Sverige, är det miljonrullning, ja eller nej?

7) Att bygga ett resecentrum med ett guldtak, för officiellt 500 miljoner, men med tanke på er förmåga att räkna på byggprojekt så kommer det förmodligen att sluta på minst 1 miljard, är det då miljonrullning eller miljardrullning, ja eller nej?

Annons

Annons

8) Att lägga ner en flygplats som genererar minst 61 miljoner i skatteintäkter per år och över 200 arbetstillfällen och övrig samhällsnytta, låta bli att göra en ordentlig konsekvensanalys, köra huvudet i marken och sen betala miljardbelopp i sanering, en kostnad som går att förutse till stor del i den handlingsplan som finns och där kostnaden hamnar på Västerås stads konto. Är det miljonrullning eller rent av miljardrullning, ja eller nej?

Det finns många fler punkter jag skulle kunna tagit upp här...

Jag måste erkänna att det känns som att "stoppa miljonrullningen" inte borde ta ordet "miljonrullning" i sin mun. Det är så arrogant och fullständigt oacceptabelt mot Västerås invånare. Ett vanligt företags vd hade fått ställa sin plats till förfogande innan denne ens hunnit påbörjat att säga ordet miljonrull...

Jag och ytterligare cirka 125 000 invånare i Västerås och cirka 1,5 miljoner människor till i Mälardalen som berörs direkt eller indirekt av flygplatsen förväntar oss att ni har bra och kloka svar på frågorna ovan. Det är många av dessa invånares framtid som ni just nu ”leker” med, helt utan ansvarstagande för framtiden varken för folket eller för miljön.

Henrik Boresäter

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan