Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vad är en konsekvensanalys?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Den 10 mars 2020 gick herrarna Lindgren, Brandberg och Teljebäck ut med att flygplatsen ska läggas ner. ”Vi har nått vägs ände, det går inte längre”, sade Anders Teljebäck. Sen dess har Folkinitiativet för flygplatsens framtid fått till stånd en folkomröstning om flygplatsen som kommer att äga rum den 21 mars 2021.

Under de 10 månader som har förflutit har jag och många andra efterfrågat en konsekvensanalys om flygplatsen, men det duckas och några svar kommer inte. Vad ska området användas till? Vad kommer det att kosta att sanera området (en inte orimlig siffra är mellan 2 och 4 miljarder)? Vem ska betala för det? Vad blir miljökonsekvenserna? Vilka skattemässiga konsekvenser innebär det att lägga ner? Om det har kommit svar har det varit i stil med ”flygplatsen har utretts mer än någon annan fråga”, eller ”det har berörts i sammanställningar”, men som sagt: 10 månader och inte ett ord om en konsekvensanalys.

Annons

Annons

Vad betyder ”att utreda”? Så vitt jag vet så betyder det att undersöka, eller att göra en utredning av något, men det är knappast en konsekvensanalys. Inget ”svart på vitt” eller tydlig klartext.

Vad betyder ”konsekvensanalys”? En definition är:

”I en samhällsekonomisk analys ska så långt som möjligt konsekvenser för alla aktörer i samhället tas med, liksom alla typer av konsekvenser. Det är alltså inte bara finansiella konsekvenser som ska tas med, utan även till exempel sociala konsekvenser som kan röra hälsa, konsumentintresse eller utbildning; ekonomiska konsekvenser som kan röra sysselsättning, teknisk utveckling (innovationer) eller import-export; miljökonsekvenser etcetera.”

Faktum är att Markus Lindgren själv har tydliggjort att någon konsekvensanalys inte finns. När man som folkvald väljer att driva igenom en nedmontering av infrastruktur (som kostar minst en miljard att bygga upp) och därmed omöjliggör användning av det fjärde transportslaget i en av Sveriges största städer, kan jag som medborgare och skattebetalare tycka att ett adekvat beslutsunderlag, inklusive en regelrätt konsekvensanalys, är det minsta man kan begära.

Ulf Gelberg

Skolchef Flygteoriskolan AB

Skattebetalare

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy