Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hässlös värde för Industristaden Västerås

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Vilma Stockvall Carlsson

Annons

Elisabeth Unell (M) och Anna Hård av Segerstad (M) har lyft fram värdet av att Västerås som Sveriges mest framstående industristad ska värna alla sina kommunikationsvägar inklusive flygplatsen, speciellt som kostnaden för denna gren är så blygsam i jämförelse med de andra tre.

När ABB krymptes från sin storhetstid innebar det inte att staden förlorade i betydelse. Antalet storföretag bara ökade.

Annons

Annons

Jag skulle gärna se att vi markerar vår stadsprofil genom en stor Stadspelare liknande den för Erikslund och den för Teknikbyn där alla våra teknikföretag med mer än 500 anställda listas. Jag hoppas Prevas klarar den gränsen. Annars får vi ändra reglerna.

En av pelarna borde stå vid E 18:s avfart mot Flygplatsen från Stockholmshållet. Den andra kanske mitt emot Teknikbyns på andra sidan E 18.

Alla västeråsares ekonomi beror på något sätt på det skatteunderlag som våra industriföretag genererar.

Ett av mina argument för Flygplatsens värde för staden är att vi fått hit Northvolt och därmed en intensiv utvecklingsperiod som måste understödjas. Här gäller det inte enbart skytteltrafik av företagsdirektörer utan en produktutveckling.

Tänk så här:

Det tryck som vi ser på konvertering av biltrafiken mot el kommer säkerligen att följas av en liknande trend inom flyget och starten blir säkert på småflyget. Eftersom elmotorn är betydligt enklare och säkrare än den enkla bensindrivna flygmotorn kommer intresset för sportflygplan med elmotor att bli högre. Därmed blir sportflyget skjutsen in i eldrivningen.

Den viktigaste byggstenen i elsportflygplanet är batterilösningen och det är Västerås som är hemstaden för Northvolts batteriutveckling. Hässlö kommer att bli den naturliga provbänken med vår pilotskola på plats och ett naturligt utflyktsmål i Skellefteå. Kanske lite långt men i alla fall.

Lägga ner? Glöm det.

Hans Stackegård

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan