Västerås är en unik kommun. Vi har ett strategiskt läge i landet. Närheten till huvudstaden och tillgången till Mälaren gör Västerås unikt. Västerås kommun är också unikt när det gäller infrastrukturen. Vi har såväl vägar, järnväg, hamn som en flygplats. Det är få kommuner som har de förutsättningar som Västerås har.
För Kristdemokraterna är det viktigt att behålla dessa förutsättningar. Det skapar möjligheter till utveckling av kommunen.
Om vi ska titta i backspegeln kan vi konstatera att vi kollektivt som politiker har misskött de förutsättningar som vi har. Särskilt hårt drabbade har såväl hamnen som flygplatsen varit.
När Kristdemokraterna klev in i kommunledningen 2014 var en av våra utgångspunkter att vi skulle ge flygplatsen långsiktiga förutsättningar att utvecklas. Som ett led i detta togs det fram en handlingsplan där man skulle arbeta med att minska stadens kostnader. Vi kan dock konstatera att några långsiktiga förutsättningar fick man inte. Det tillsattes en ny ledning som har gjort ett förtjänstfullt arbete för att få ned kostnadsmassan. Men där stannar det.
Annons
Annons
I handlingsplanen för flygplatsen står det tydligt om statlig och regionalt samarbete.
När jag under förra mandatperioden föreslog att vi gemensamt som kommunledning skulle uppvakta såväl staten som näringslivet och uppmärksamma dem på de förutsättningar vi har i Västerås så möttes jag av kalla handen. Det fanns noll intresse av det.
I handlingsplanen för flygplatsen står det tydligt om statlig och regionalt samarbete. Men ett samarbete kommer inte av sig självt. Det krävs ett aktivt arbete i olika sammanhang. Jag kan nu konstatera att det inte har funnits något intresse från kommunledningens sida att ta några som helst initiativ till det. Jag har tydligt ställt frågan till den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen Anders Teljebäck (S) om hans agerande i några regionala sammanhang. I Kommunfullmäktige har han tydligt svarat att han inte har lyft flygplatsfrågan i något av de sammanhangen.
Om kommunledningen inte har en idé med vad man vill med en flygplats och inte lyfter frågan i olika sammanhang så är det inte speciellt märkligt att den inte får någon prioritet. Den nuvarande politiska ledningen har bara en vision med flygplatsen och det är att lägga ner. Vad man ska göra i stället står skrivet i stjärnorna.
Att Västerås flygplats inte lyfts som viktigt av försvarsmakten eller när staten listar beredskapsflygplatser är inte speciellt konstigt. Den politiska ledningen har ju tydligt basunerat ut att den ska läggas ned. Då kan man inte förvänta sig att någon statlig myndighet eller sammanhang ska peka ut den som viktig.
Annons
Läser man dock utvärderingarna från den stora skogsbranden 2014 så hade flygplatsen en stor betydelse i krishanteringen.
Diskussionen om flygplatsens vara eller inte har pågått i minst 20 års tid. Den politiska diskussionen har varit direkt skadlig och har bidragit till den situation som vi nu befinner oss i. Diskussionen är skadlig utifrån ett affärssammanhang. För vem vågar göra affärer med något som kanske inte kommer att finnas kvar? Att etablera en ny flyglinje kostar pengar, att investera i möjlighet att bedriva flygfrakt kostar pengar.
Annons
Västerås flygplats kommer aldrig gå runt på att öka passagerartrafiken. Konkurrensen är stenhård och kostnaden för ett flygbolag att etablera sig på en ny plats är hög.
I dag bedrivs en omfattande flygskoleverksamhet vid Västerås flygplats. Västerås har en unik utbildningsmöjlighet för blivande piloter. Närheten till ett tungt trafikerat luftrum och närheten till ett nästan tomt luftrum att öva i är unikt för Västerås. Kompetensförsörjningen av piloter och flygtekniker är viktigt för hela Sverige och hela flygbranschen.
Ska en kommun äga och driva en flygplats? En flygplats är inte en kommunal kärnverksamhet. Men en kommunal kärnverksamhet är att förvalta den infrastruktur som man har på ett klokt sätt.
Organtransporter sker inte varje dag från vår flygplats.
Såväl region Västmanland och länsstyrelsen har pekat ut flygplatsen som viktig i ett beredskapssammanhang. Rimligtvis borde då såväl regionen som staten gå in och vara medägare och medfinansiärer av detta. Att ha flyginfrastrukturen är en försäkring om det skulle hända något. Vi har i dag en räddningstjänst. Trots att vi alla inte vill att det ska hända något. Helst vill vi inte ha några bränder eller svåra trafikolyckor. Men oförutsedda saker händer. Därför är vi glada att vi har en räddningstjänst som rycker ut vid behov.
Annons
Organtransporter sker inte varje dag från vår flygplats. Men när det sker så är såväl sjukvården som den patient som väntar på sitt organ glad att det finns. Många gånger i dessa sammanhang är tiden en avgörande faktor och då är minuter viktiga. Sjukhuset har en egen helikopterplatta där ambulanshelikoptrar kan landa om vädret tillåter det. Men tyvärr har vi inte alltid ett bra väder i Västerås. Vid dåligt väder behövs det instrumentell guidning för att en helikopter ska kunna landa och då landar den på Västerås flygplats som bara är ett stenkast bort från sjukhuset. Den möjligheten avsägs om flygplatsen försvinner.
Annons
Vad är en beredskap värd? Hur mycket är en västeråsare villig att betala för att ha en försäkring den dag det händer något? I dag är kostnaden en familjepizza per år och person som bor i Västerås.
Kristdemokraterna anser inte att det är rimligt att Västerås kommun ska äga och driva flygplatsen själva. Vi tror att bästa sättet att förvalta infrastrukturen och utveckla den är ett breddat ägarskap. Vi anser att det är rimligt att sälja 45 procent av aktierna i flygplatsbolaget. Försäljningen av aktier ska kunna ske till såväl juridiska personer som till privatpersoner.
Att lägga ner flygplatsen är oåterkalleligt. Då har Västerås gjort sig av med ett av fyra infrastrukturslag som gör Västerås unikt. Att lägga ner är inte att utveckla det är att avveckla. Vill man utveckla Västerås så ska man rösta nej till en nedläggning den 21 mars när det är folkomröstning.
Amanda Agestav (KD)