Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Nedläggning av flygplatsen är ett defensivt grepp

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Medan industrin via utveckling Finnslätten försöker utveckla Västerås till en i högre grad storstad så verkar politiken motarbeta detta.

En allt större stad bör naturligtvis ha en fungerande flygplats allrahelst när flyget tillsammans med hela samhället går mot en allt högre grad av elektrifiering. Att då lägga ner ett av de fyra transportslagen är visionärt och framåtsyftande.

Ängelholm, där flera städer tog över flygplatsen, har redan inkluderats i antalet reservflygplatser.

Det är oerhört väsentligt att slå vakt om den industri vi har och även nyetableringar. Varför vika ner sig för Eskilstuna. Västerås borde vara en klart potentare logistikstad då vi har alla de fyra transportslagen. Var är den offensiva satsningen i samverkan med industrin. Varför inte försöka återindustrialisera Sverige?

Annons

Annons

När vi nu fått etableringen av Northvolt och Amazon så gäller det ju att följa upp dessa investeringar. Hur har det gått. Amazons e-handel har etablerats på flygplatsen i Eskilstuna och Coops lager överförs likaledes till Eskilstuna.

Vi måste jobba mer offensivt med att stärka Västerås som etableringsort i stället för defensiva åtgärder. Med kyrkbacken, kopparlunden, Björnön, Vallbymuséet, Domkyrkan, Kokpunkten har vi besöksmål fullt i klass med Gamla Linköping, Wadköping etcetera. Utveckla Västerås till ett kraftfullt besöksmål för att få turistintäkter och sprida kunskapen om Västerås. Gå från by mentalitet till storstadsmentalitet.

Att Västerås utvecklas mer och mer till en storstad ställer krav på samhället och att då i det läget avveckla flygplatsen är helt felaktigt och i stället för att vara nedläggningshotat ge sitt fulla stöd till flygplatsledningen att aktivt verka för att utveckla denna. Naturligtvis vill infrastrukturministern inte verka för Västerås som reservflygplats eftersom det kontinuerligt talas om nedläggning av flygplatsen.

Vi kan inte nå en mer konkurrenskraftig hamn, flygplats, järnväg och väg utan att aktivt satsa på dessa olika verksamheter. Västerås måste bli mer offensivt och satsningarna på de olika trafikslagen bör göras med en offensiv strategi inte defensiv. Var är Västerås tidigare dynamiska utvecklingen där vi gick till att bli femte stad i Sverige. Den befolkningsutveckling som prognosticerar 230 000 år 2045? var gjord före såväl Northvolt som Amazons etablering vilket torde medföra en ännu större befolkningsökning. Vi var tidigare jämstora med Uppsala men har nu förlorat greppet men med universitet och gärna universitetssjukhus och utveckling Finnslätten som borde vi kunna uppta kampen igen.

Annons

Sveriges främsta industristad och därmed energihuvudstad kan inte stå på undantag i förhållande till övriga mellanstora städer och allrahelst med de omfattande internationella kontakter vi har. En internationell besökare har ofta Västerås som första kontaktmål i Sverige.

Västeråsare som vill se ett mer offensivt Västerås

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan