Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Utan flygplatsbolag – ingen flygplats

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Det är svårt att kunna regelverket för flygplatser. Jag har förståelse att Torbjörn Einarsson inte kan alla regler som styr verksamheten. Reglerna är komplicerade och det är många olika tillstånd som krävs för att få driva en flygplats.

För det första är det flygplatsbolaget som innehar alla tillstånd som är relaterade till flygplatsverksamheten. Enligt beslut i kommunfullmäktige ska bolaget avvecklas och därmed kommer alla tillstånd lämnas tillbaka. De två viktigaste tillstånden är miljötillståndet samt tillståndet för att driva flygplatsverksamheten.

Annons

Ett miljötillstånd krävs då banan är längre än 1 200 meter eller om det är mer än 500 rörelser på flygfältet. Det är miljöprövningsförordningen som reglerar denna fråga. Att ansöka om ett nytt tillstånd tar ett antal år. Flygplatsbolaget har försökt under ett flertal år utöka befintligt tillstånd och den tiden har tagit mer än fem år utan att nytt tillstånd kunnat etableras genom alla de överklaganden som varit. Att söka ett nytt tillstånd kräver omfattande arbete och stora kostnader. Utan tillstånd ingen flygverksamhet.

Annons

Sammantaget betyder det att inget flygplatsbolag ingen flygverksamhet på flygplatsen.

Det andra viktiga tillståndet är kopplat till en stor flygplats och erhålls från Tansportstyrelsen som kräver både en godkänd verksamhetsledare samt en räddningsorganisation med mera.

Utan dessa två tillstånd ingen flygplats. Då kommunfullmäktiges beslut är att avveckla flygplatsbolaget kommer styrelsen att lämna tillbaka tillstånden och ett kriterium i samband med återlämnandet är att då också redogöra för vad området ska användas till. Då det inte finnas några sådana beslut kan flygplatsbolaget endast redovisa att banan stängs och hinder kommer att sättas upp alt gräva upp delar av banan så att den inte kan användas då det är verksamhetsansvarigt bolag – ej fastighetsbolaget – som äger denna fråga att redovisa.

Sammantaget betyder det att inget flygplatsbolag ingen flygverksamhet på flygplatsen.

Annons

Hoppas att med dessa fakta att alla förstår att rösta för en avveckling av flygplatsbolaget betyder att flygplatsen stängs 31 december 2022 i enlighet med kommunfullmäktiges beslut.

Tomas Salzmann

Vice ordförande i flygplatsbolaget

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan