Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Tegnell: ”Stor risk för en tredje våg”

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för en tredje våg. ”Vi måste hålla i ordentligt”, säger han under torsdagens pressträff.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Pressträffen inleddes med att Folkhälsomyndigheten presenterade den senaste statistiken. Det är 89 nya registrerade dödsfall, 3758 nya smittade och 29 nya inlagda på intensivvårdsavdelningar. Sammanlagt har nu 12 028 avlidit, 584 674 smittats och 4857 vårdats på intensiven.

Annons

Annons

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte håller i ordentligt, säger Anders Tegnell.

Han presenterade tre tänkbara scenarier:

► Scenario 0: Samma låga kontaktnivå som under jul- och nyårshelgerna.

► Scenario 1: Långsam ökning av kontaktnivåer.

► Scenario 3: Ökad kontaktnivå.

– Vid scenario 3 ökar risken för en ordentlig tredje våg. Den kan tänkas börja relativt snart, om någon eller några veckor.

Det gäller nu att hålla de låga nivåerna i kontakterna så att det nya smittsamma viruset inte kommer att ta över i samma utsträckning, menar Anders Tegnell.

Vidare gick FHM igenom vaccinationsplanen. I stora delar han man klarat av fas 1. Åldern i fas 2 har sänkts från 70 år och uppåt till 65 år och uppåt, som vi tidigare har berättat. Även vissa riskgrupper har lagts till i den gruppen.

I fas 3 kommer personer med kroniska sjukdomar att vaccineras, men även äldre prioriteras. I fas 4 kommer den breda massvaccinationen.

Hittills har drygt 276 000 personer i Sverige fått vaccin.

På torsdagens pressträff medverkade Anders Tegnell, statsepidemiolog FHM (Folkhälsomyndigheten), Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen och Svante Werger, rådgivare MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Annons

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan