Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne Bengt J Mattson

Text: 

Bengt J. Mattson blev 90 år. Foto: Privat

Annons

Bengt J. Mattson, Civilingenjör med många strängar på sin lyra.

Vår pappa Bengt Mattson, född 1 jan 1931 i Västerås, har lämnat oss i stor sorg 27 jan 2021. Bengt tog studentexamen vid Rudbeckianska läroverket 1949 och avlade Civilingenjörsexamen vid KTH, Väg-och Vattenbyggarkonst 1955. Efter studierna började han på Tyréns i Stockholm, där han träffade Ingrid. De gifte sig och kosan styrdes med godsbåt mot Brasilien, där Bengt fått anställning på Nordisk ADB. Barnen Tina och Henrik föddes.

Annons

Bengt stortrivdes i det nya landet men återvände efter fem år till Sverige för att arbeta i familjeföretaget ByggPaul, där han sedermera blev VD. Väl hemma i Västerås kom tillskottet dottern Karen.

ByggPaul växte och koncernen döptes om till Paul Andersson Industrier. Bengt var involverad i flera kända byggprojekt såsom Globen, Arlanda, Skrapan. 1991 överfördes verksamheten till andra intressenter, varvid Bengt bestämde sig för att fokusera på sina många andra intressen. Han hade ständigt fullt upp med olika uppdrag och som reservofficer vid Väg- och Vattenbyggnadskåren som överste.

Annons

I början på 70-talet gick Bengt och Ingrid gick skilda vägar. Efter en tid kunde han dock glädjas åt att Kerstin med sonen Erik blev en del av familjen. Bengt älskade att resa och lära sig nya språk. Resmålen var ofta långväga och spännande; Latinamerika, USA, Ryssland, Arabiska halvön och Afrika.

Bengt var mycket social och vänkretsen var stor, både inom och utom Sveriges gränser. Han var aktiv i ett flertal klubbar som SHT, Rotary, Carlsbröderna. Musiken spelade alltid en viktig roll i Bengts liv, han sjöng bra, spelade fiol och var fenomenal på att dikta visor. Han var även mycket sportig, landslagsroddare som ung, senare blev det tennis och skidor.

Av alla platser älskade han sommarstället på Björnön allra mest. Där hade han redan som barn lekt med sina syskon och vänner, en gång seglade han och bästa vännen i en jolle från Björnön hela vägen till Möja och tillbaka (utan flytvästar), endast 14 år gamla. De var borta i fyra veckor och ringde inte hem en enda gång.

Annons

På Björnön trivdes Bengt med papegojan Emil och simmade gärna med hunden Lurwig. Där lärde han också oss barn praktiska sysslor såsom att snickra, måla, göra upp eld, flytta sten, hugga ved, blandat med simning, rodd, segling och olika spännande lekar; nattkurragömma, jumpa på isflak och bygga träkojor.

Vi hade många underbara barnkalas där Bengt gillade att dyka upp utklädd till både sjötroll och drake.

Henrik, Tina, Erik, Karen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan