Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jaktbrottshärvan i Västmanland

Bilden på Karl Hedin i handfängsel fick kommentarsfälten att koka – utgivaren: ”VLT gör inte skillnad på människor”

När det blev känt att Karl Hedin är en av de misstänkta i jaktbrottshärvan i Västmanland, var det självklart för VLT:s ansvarige utgivare Daniel Nordström att publicera namn och bild på Hedin. Här förklarar han varför.

Det var självklart för VLT:s utgivare Daniel Nordström att publicera namn och bild på Karl Hedin.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Redan när Karl Hedin häktades misstänkt för sin inblandning i jaktbrottshärvan, publicerade VLT namn och bild på honom. Publiceringarna har rönt stor uppmärksamhet, och inte alltid tagits emot på ett positivt sätt. Dock var publiceringen en självklarhet enligt VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare, Daniel Nordström.

Varför publicerar VLT namn och bild på Karl Hedin?

– Jag har tidigare svarat på det i ett blogginlägg. Mina skäl till beslutet om namnpubliceringen är tre. 1. Karl Hedin misstänks för ett allvarligt brott. 2. Han är mycket aktiv i jakt- och vargfrågan. 3. Han är en känd företagare. Det är viktigt att poängtera att VLT:s nyhetsredaktion inte tar ställning i skuldfrågan.

Annons

Annons

Bilderna på Karl Hedin i handfängsel under en häktningsförhandling har fått mycket uppmärksamhet. Något som VLT:s utgivare var beredd på.

Bild: Arkivbild, Tony Persson

VLT namn- och bildpublicerar inte alla som är åtalade i jaktbrottshärvan. Hur resonerade du där?

– Varje enskild namn- och bildpublicering måste avgöras unikt, så även i detta fall. Vi har hittills publicerat namn på två av de inblandade, det vill säga de två utpekade huvudpersonerna. Övriga misstänkta finns det hittills, enligt min bedömning, inte ett uppenbart allmänintresse kring. Eftersom detta är en så kallad pågående publicering är det inte uteslutet att fler av de inblandades namn kommer att publiceras i VLT.

Bild: Tony Persson

En av bilderna VLT publicerat är på Karl Hedin i handfängsel. Bilden har fått mycket uppmärksamhet och publiceringen har mötts av kritik. Hur resonerade du kring publiceringen?

– Jag har noterat den kritiken, men anser ännu att det var rätt att publicera den bilden. Kritiken har bestått i att vi medvetet framställer Karl Hedin som farlig eller kriminell, men det är förstås inte syftet. Syftet var att visa hur det såg ut i rättssalen, där häktade brukar bära handfängsel. Vi visade helt enkelt sanningen, ingenting annat.

Annons

Var du beredd på uppmärksamheten publiceringen skulle få?

– Ja. Namn- och bildpubliceringar får ofta uppmärksamhet och det är positivt att pressetiska övervägningar engagerar. Detta handlar dessutom om en känd person, som enbart är misstänkt, samt den infekterade vargfrågan.

Annons

Vad har du mött för reaktioner?

– Väldigt olika. Somliga som är upprörda för fram konspirationer om att VLT konspirerar med rättsväsendet samt att vi dömer Karl Hedin på förhand. Det stämmer förstås inte. Det här är ett uppmärksammat rättsfall med en hel del märkliga turer. Det bevakar vi självklart fullt ut.

Karl Hedin i tingsrätten under häktningsförhandlingen mot honom. Till vänster syns hans försvarare, advokat Sven Severin.

Bild: Arkivbild, Tony Persson

”Varje beslut kring varje publicering är unikt” läser man ofta när det handlar om namn- och bildpubliceringar. Förklara!

– Precis så är det. I varje enskilt publiceringsbeslut måste nämligen flera faktorer vägas in. Dessa handlar om det finns ett uppenbart allmänintresse eller inte att veta vem en misstänkt eller dömd person är. Det handlar också om bedömningar kring vilken publiceringsskada som drabbar närstående till den omskrivne. Överväger det bedömda allmänintresset publiceringsskadan och så vidare. Grunderna till varje bedömning finns i de pressetiska riktlinjer som alla seriösa medier med ansvariga utgivare arbetar efter. Men, detta är just riktlinjer. Olika utgivare kan därför göra olika bedömningar.

Annons

”Olika utgivare kan göra olika bedömningar”. VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström betonar att varje publiceringsbeslut är unikt och individuellt.

Bild: Kenneth Hudd

Utifrån kommentarer på sociala medier verkar många läsare ha uppfattningen att namn- och bildpublicering endast sker när en misstänkt har helsvenskt påbrå och ingenting annat. Din kommentar till detta?

Annons

– Det där är en klassisk myt om medier. Den sprids tyvärr ofta inte minst av konspiratoriska hatsajter. Det är helt enkelt falsarier. VLT gör inte skillnad på människor. Samma pressetiska bedömningar görs och varje fall prövas enskilt utifrån de pressetiska riktlinjerna oavsett om en person är född i Hallstahammar eller i Teheran.

Huvudförhandlingen mot Karl Hedin och övriga åtalade inleds på måndag i Västmanlands tingsrätt. Förhandlingen beräknas pågå i sex dagar. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy