Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sprutbytesmottagning skyddar människor från ytterligare misär

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är dags för att  Region Västmanland att sluta rulla tummarna och öppna en sprutbytesmottagning. För varje sprutbyteslös dag, vecka, månad och år som går dör någon i onödan.

Bild: TT

Annons

Västmanland lyckas med bedriften att vara den sämsta regionen i det sämsta landet. Folkhälsomyndighetens rapport om narkotikarelaterade dödsfall visar att i snitt dör 41 personer varje år till följd av narkotikarelaterade orsaker i Västmanland. Det innebär att Västmanland har högst narkotikadödlighet per capita i Sverige.

Det är inte heller så att Sverige har relativt låg narkotikadödlighet. Europas narkotikabyrå EMCDAA visar att Sverige har EU:s högsta narkotikadödlighet, vilket gör Västmanland till den sämsta regionen i det sämsta landet i EU gällande narkotikadödlighet. 

Det råder inga tvivel om att det pågår en narkotikakris i Västmanland. Ändå tycks Västmanlands regionpolitiker knappast ligga sömnlösa med stress och ångest över situationen. 2008 motionerade Vänsterpartiet för att införa sprutbytesprogram i Västmanland, den gången blev det avslag. 2016 var frågan på regionfullmäktiges bord igen utan något resultat. Året efter tillsattes en utredning kring att införa sprutbyte. Utredningen slog fast att Region Västmanland bör starta en sprutbytesmottagning. Mer än tre år senare har fortfarande ingenting hänt. 

Annons

Annons

Det finns ingen som vill vara sprutnarkoman, det är ett levande helvete där varje dag går ut på att få tag i nästa fix. Det kan vara svårt att förstå hur extremt beroendeframkallande heroin är. Det är ett fysiskt beroende där kroppen lurats till att tro att heroin är nödvändigt för att överleva, som mat eller sömn. I ett aktivt missbruk är det svårt ha ett jobb och många hamnar förr eller senare utblottade på gatan. Vad många tycks glömma är att en beroendesjukdom är inte ett val, det är en sjukdom. 

En sprutbytesmottagning skyddar människor från ytterligare misär genom att erbjuda rena injektionsverktyg till sprutmissbrukare. Den som är beroende av heroin kommer inte avstå att bruka enbart på grund av avsaknad av rena verktyg och att dela sprutor är vanligt förekommande. Återanvända verktyg utsätter brukarna för stor risk för blodsmitta som HIV samt Hepatit B och C. Att förhindra att människor drabbas av allvarlig sjukdom är inte bara moraliskt rätt, det är också en stor ekonomisk vinst. Att hålla en brukare fysiskt förhållandevis frisk ökar också möjligheterna att återhämta sig från beroendet markant.

Ett injektionsmissbruk placerar dig i samhällets utkant och de flesta i gruppen uppger oftast lågt eller inget förtroende för samhällsinstitutioner. Lågtröskelverksamheter som sprutbyten etablerar kontakt med sjukvården och andra stödinsatser. När förtroendet sakta återuppbyggts är mottagningarna den vanligaste vägen för att söka hjälpen att slutligen bli ren. Utöver att skydda mot blodsmitta ger sprutbytesmottagningen en möjlighet att förse brukare med naloxon, ett motgift mot heroin som stoppar överdoser och räddar liv. 

Annons

Annons

I Skåne har verksamheten, som etablerades för över 30 år sedan, drastiskt minskat HIV-smitta bland brukare. Enbart två fall av HIV har upptäckts under de senaste 15 åren. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan 2015 alla landets regioner att starta sprutbytesmottagningar. Utöver FHM så stöttar Röda Korset, WHO, FN:s HIV-program: UNAIDS och Världsbanken sprutbytesprogram. Det är dags för att  Region Västmanland att sluta rulla tummarna och öppna en sprutbytesmottagning. För varje sprutbyteslös dag, vecka, månad och år som går dör någon i onödan. 

Regionpolitikerna har all möjlighet att se till att Västmanland slipper vara den sämsta regionen i det sämsta landet.

Anton Holmlund

ordförande för LUF Västmanland

Linnéa Bjärum

socialpolitisk talesperson för LUF

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan