Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: Beskedet som var ett hugg i Västerås själ

Västerås är en stad som i grunden har det mesta av det bästa. Men, det går tungt nu. Beskedet att Aros Congress Center läggs ner är ett knivhugg i stadens själ.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Avslöjandet om nedläggningen av ACC i Västerås kom som en smäll, skriver VLT:s chefredaktör Daniel Nordström. Montage: Terese Westberg Sunesson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Minns ni Musikhjälpen i Västerås december 2019? Västerås dansade och log i snöyran. Minns ni Cityfestivalen, Summer Meet, folkfesterna? Allt kändes så lekande lätt. Det var så nyligen, men ändå så länge sedan. Det var som i en annan tid och värld.

Musikhjälpen i Västerås 2019. Västerås dansade och log i snöyran. VLT:s reportrar Magnus Östin och WIlliam Holm livesände. Livet kändes enkelt. Men, det var då.

Annons

Västerås har kvar sin lyster. Oavsett vad det sura Arkitekturuppropet tycker är det en vacker stad, med sin blandning av gammalt och nytt. Vi har Svartån och Mälaren, med sin just nu så inbjudande, men också förrädiska is.

Annons

Vi har Rönnby Tigers, VästeråsIrsta, VIK ,VSK och annan fin idrott. Vi har fantastiska restauranger, vi har domkyrkan, vi har Kjell Höglund och ett av de bästa band som finns – Kill The Kong – som spelar exakt den typ av musik jag älskar. Vi har också VLT, en tidning som är navet för den lokala debatten, som berättar granskar, roar och oroar –och har gjort så i 190 års tid.

Vi har Västmanlands teater, kulturlivet och parkerna. Vi har det perfekta geografiska läget – och vi har framför allt människorna, de kloka, handlingskraftiga, vänliga, inspirerande och engagerade.

Det som tidigare har varit mörkt i stan har blivit svart

Men, det finns också ett stort men. Det är tyvärr mycket som inte alls är bra i staden just nu. Pandemin har förstås inte bara slagit hårt mot Västerås, utan mot hela världen. Men, det som tidigare har varit mörkt i stan har blivit svart.

Västerås har stora problem med grov kriminalitet och bilbränder. Cityhandeln kämpar febrilt för sin överlevnad och gallerior står spöklikt tomma. Dessutom råder just nu en intensiv debatt, inte minst på VLT:s insändar/debattsidor, om flygplatsens framtid.

Annons

Annons

Aros Congress Center ekar tomt. Verksamheten måste läggas ner. Det är ett knivhugg i Västerås själ.

Bild: TT

Ett Västerås utan Aros Congress Center är en kraftigt stukad stad

Mitt i allt detta kom smällen. VLT avslöjade att Aros Congress Center kommer att läggas ner. Det är ett smärtsamt knivhugg i Västerås själ. Jag tänker inte välja sida i flygplatsfrågan, men kan konstatera att Västerås knappast står och faller med om det finns en flygplats eller inte.

Det faktum att Aros Congress Center inte längre har ekonomisk kraft att hålla sin verksamhet vid liv är däremot förödande för staden. En stad som Västerås behöver en stor och bra kongresshall för att vara attraktiv. Staden behöver locka människor från hela världen för att fullt ut blomstra i sin prakt.

Nedläggningen slår givetvis hårt mot ACC:s duktiga medarbetare, men den drabbar hela staden och dess andra verksamheter. Nu kommer den redan hårt prövade cityhandeln att drabbas ännu hårdare. De hårt kämpande restaurangerna och taxiföretagen jublar inte direkt heller och allra värst drabbas hotellnäringen.

Ett Västerås utan Aros Congress Center är en kraftigt stukad stad. Därför hoppas jag att det på något sätt ännu finns hopp för fortsatt verksamhet.

Det är tungt nu. Men, Västerås kommer att resa sig igen. Den här staden och dess invånare har nämligen kraften att göra det.

Annons

Vi går mot vår, värme och vaccin.

Det kommer ljusare tider. Det vet vi med säkerhet. Håll i. Håll ut.

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Annons

Tre heta

Nils van der Poel

Ett skridskofenomen som lär få Bragdguldet. VM-guld och världsrekord. Har han en Västeråskoppling? Det har VLT-sporten svaret på.

Louise Vidlund

Hon föddes med benskörhetshandikapp. Läkarna trodde inte att hon skulle överleva första dygnet. Nu har hon fyllt 30 år och givit ut boken "Porslinskvinnan".

Filip Hammar

Köpingssonen fortsätter att göra bra tv-underhållning tillsammans med parhästen Fredrik Wikingsson. "Alla mot alla" i Kanal5 är så mycket bättre än "På spåret" i SVT.

Citatet

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret

Konfucius (551 f.Kr–479 f.Kr)

Annons

Annons

Till toppen av sidan