Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: Hedin är stridslysten – det blir ett långt efterspel

Det pågående jaktbrottsmålet i Västmanlands tingsrätt är så mycket mer än en rättegång. Målet är inte minst en maktkamp i den infekterade rovdjursfrågan.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Kenneth Hudd, Tony Persson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Den så kallade jaktbrottshärvan i Västmanland har fått enorm uppmärksamhet. Det beror förstås på att Karl Hedin står i centrum, som en av de åtalade. Han är inte enbart en känd industriman, han är en symbol för hela jägarsamhället. Enligt egen utsago har Hedin skjutit över 1 100 älgar under sina år som jägare.

Industrimannen Karl Hedin står i centrum för jaktbrottsmålet i Västmanlands tingsrätt. Han är stridslysten och kräver upprättelse.

Bild: Kenneth Hudd

Precis som många andra jägare gillar han inte varg. Han har under flera år varit aktiv i rovdjursdebatten och många jägare ser honom som en hjälte. Under varje rättegångsdag i Västerås har ett antal jägare samlats utanför tingsrätten till stöd för honom. Iklädda Karl Hedin-kepsar hälsade de hövligt när Hedin passerade.

Annons

Annons

Det är förstås inte olagligt att vara emot varg, men Hedin gillar också att provocera. I det senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim säger han att han ogillar att det läggs ut gift i markerna i syfte att döda rovdjur, men han säger också att han kan förstå att det görs.

Både anhängare till Karl Hedin och jaktmotståndare var på plats utanför Västmanlands tingsrätt under den första rättegångsdagen.

Bild: Tony Persson

Hedin har också ställt upp på den alternativa bokmässan tillsammans med flera personer med högerextrem koppling. Hedin har i intervjuer sagt att han inte ser något märkligt med det och ställt sig oförstående över frågorna kring att han valde att ställa upp i sammanhanget. Men, han förstår nog mer än vad han vill erkänna. Jag förmodar att det är en del av hans provokativa stil.

Som symbol för jägarkåren och landsbygden har han byggt upp en stor skara supportrar. Facebookgruppen "Vi som stödjer Karl Hedin", med sina drygt 35 000 följare är det tydligaste exemplet för det. I den gruppen blandas relevanta diskussioner om jaktfrågor med hejdlösa konspirationsteorier.

Annons

Konspirationerna bygger bland annat på att Karl Hedin ska tystas till vilket pris som helst och att det är därför han nu står åtalad. I gruppen har det också förts fram absurda teorier om att den bild VLT har publicerat på Karl Hedin i handfängsel är en konspiration mellan åklagaren och VLT.

Annons

VLT:s reporter Mikaela Lundblad har liverapporterat från rättegången. Hon har fått mycket beröm för sina rapporter och också svarat på läsarnas frågor. Lundblad medverkade också för en tid sedan i TV4:s Efter fem.

Precis som Mikaela Lundblad konstaterar är detta en rättegång som innehåller alla ingredienser och de utdraga turerna har onekligen varit märkliga. Alla turer väcker ännu starkare känslor i den redan infekterade rovdjursfrågan, där stad ställs mot land och där förtroendet för myndigheter sedan tidigare är lågt.

Annons

Leif GW Persson tror att samtliga åtalade kommer att frias i denna jaktbrottshärva och rent generellt brukar det vara svårt att nå fällande domar när det inte finns mer konkreta bevis på att brott har inträffat.

Men, oavsett hur utgången blir lär denna rättegång inte vara sista striden för Karl Hedin. Han anser sig ha blivit felaktigt behandlad och förnedrad. Han vill ha upprättelse på alla sätt och har också plockat ut 100 miljoner i krigskassa ur företaget. Därför är detta ett ärende som garanterat får ett långt efterspel efter att domen har förkunnats.

Annons

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Josefin Lustig

Influencern från Västerås är tillsammans med sin man, fotbollsspelaren Mikael Lustig, nya företagare i Västerås.

Soldoktorn

Mikael Sandström, mer känd som Soldoktorn, har sålt sitt uppmärksammade hus i Hallstahammar. Nu flyttar han till Göteborg och till kärleken Lotta Engberg.

Annons

Josefiné Josefsson

Hon är poet, författare, student och tilldelades förra året VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne. Nu är hon dessutom krönikör i VLT.

Citatet

Jag njuter av våren mer än hösten nu. När man blir äldre gör man det, tror jag.

Virginia Woolf (1882–1941), brittisk författare.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy