Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Jesper Brandberg: Nyttan motsvarar inte kostnaden

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Lina Larsson

Annons

Känner du en främmande hand i din ficka? Många västeråsare gör nog det. Handen trevar efter skattepengar. Skattepengar som, via ett konkursmässigt kommunalt bolag, ska slussas vidare som subventioner till olika privata bolag och privatpersoner. De privata bolagen och privatpersonerna vill flyga. Och de vill flyga billigt. Eller snarare: de vill starta och landa billigt. Någon annan ska betala. Någon annan är i detta fall skattebetalarna i Västerås.

Samtliga lokala borgerliga partier, utom Liberalerna, har inför den 21 mars valt att stödja egenintressets kamp för fortsatta skattesubventioner till flyget. Högerpartierna menar att skattesubventioner räddar jobb. Ju större subventioner desto fler jobb räddas, tycks högerpartierna resonera. Ingen övre gräns för bidragen får finnas. Argumentationen känns närmast vänsterextremistisk i sin naivitet. Tron på marknadsekonomin tycks bortblåst. Något ansvar för överkapaciteten av kommunala flygplatser i Mellansverige, tycks högerpartierna i Västerås inte se.

Annons

Annons

Högerpartierna har också den, för en borgerlig publik, udda ståndpunkten att underskott i kommunala bolag inte spelar någon roll för kommunens driftbudget. Att utdelningen från bolagskoncernen i själva verket är en stor intäktspost i den kommunala driftbudgeten, och att denna intäkt skulle öka, om flygplatsunderskottet eliminerades, tycks de inte vilja förstå.

Jag och Liberalerna har aldrig ifrågasatt Hässlös nytta. Men vi tycker inte att nyttan motsvarar kostnaden. Pengarna gör bättre nytta på annat håll.

I sin iver att gå flygintressena till mötes har högerpartierna också tagit till "beredskapsargument". Beredskap kan i detta fall tydligen vara lite av varje. Det talas om stridsflyg, brandflyg och organdonationer. Om vartannat. Att de ansvariga myndigheterna för försvar, sjukvård och brandbekämpning inte vill kännas vid något som helst behov av, eller ansvar för, Hässlö, det vill de lokala högerpartierna inte höra talas om. Vissa företrädare för dessa partier går till och med så långt att de på sociala medier föreslår utbyte av den, enligt dem, okunniga försvarsledning som ännu inte förstått Hässlös storhet.

Jag och Liberalerna har aldrig ifrågasatt Hässlös nytta. Men vi tycker inte att nyttan motsvarar kostnaden. Pengarna gör bättre nytta på annat håll.

Annons

Min uppmaning till alla västeråsare är att gå och rösta den 21 mars. Låt inte flygplatsfanatikerna få bestämma ensamma.

Och låt inte högerpartiernas klåfingriga skattesubventioneringshänder få stanna i din ficka. De har tvingat av oss västeråsare tillräckligt mycket flygsubventionspengar redan.

Jesper Brandberg (L)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan