Annons

Annons

Annons

Åttondelsfinalen VIK-Almtuna

Avgörandet inleds – expertens uppmaning till VIK: "Så skulle jag göra om jag var Paananen"

Skridskoåkningen, målvaktsspelet och effektiviteten i power play.
Det är några av nycklarna som måste fungera om VIK ska gå långt i ett slutspel.
–För mig är det VIK som ska vinna serien mot Almtuna, säger C Mores hockeyallsvenska expert, Mike Helber.
Anmäl text- och faktafel

Text

Mike Helber berättar om VIK:s goda chanser att ta hem åttondelsfinalen mot Almtuna.

Annons

VIK har tagit sig igenom den coronapräglade grundserien och slutade till slut på sjunde plats i den hockeyallsvenska tabellen. Nu väntar ett play in, i praktiken en åttondelsfinal i bäst av tre matcher mot Almtuna, innan slutspelet börjar på riktigt.

Och det råder ingen tvekan om att VIK är stora favoriter att ta sig igenom åttondelsfinalen som vinnare, enligt C Mores hockeyallsvenska expert, Mike Helber som ger sin syn på VIK Hockeys resa framöver.

– För mig är det VIK som ska vinna mot Almtuna av lite olika anledningar. Men samtidigt har Almtuna ingen press på sig över huvud taget. De går in med en härlig känsla på så vis, säger Mike Helber.

VIK behöver förbättra sin power play-statistik i slutspelet, enligt Mike Helber. Bild: Hockeyallsvenskan.

Annons

Annons

Vad bör VIK se upp med i matchserien mot Almtuna?

– I Almtuna går det inte att peka på en kedja eller en enskild spelare. Det är helheten som huvudtränaren Robert Kimby gjort ett bra jobb med. Ska man peka på något specifikt så har Almtuna ett riktigt bra power play där de faktiskt är klasser bättre än VIK statistiskt.

Hur ser du på VIK:s chanser att ta sig långt i slutspelet?

Trivellato är en bra värvning och de har en bra back i Jimmie Jansson som vinner poängligan. På papperet är VIK ett bättre lag än vad de fått ut under säsongen. Ska jag peta på några saker så är det målvaktsspelet, om det verkligen håller?

– Målvaktsspelet blir viktigt om VIK ska få ett långt slutspel.

Lukas Zetterberg måste hela tiden jobba hårt med sin skridskoåkning om VIK ska gå långt i slutspelet. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Fredrik Johansson och hans VIK behöver skruva upp power play-spelet för att kunna utmana Altmuna och Filip hasa i den spelformen. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Vilka utmaningar ser du i VIK?

– Det är de som bör ta sig vidare. Och det är lite vad man bör se upp med också. Man får inte känna "Oj, det här blir lätt". De måste gå in 100 procent från start och inte underskatta motståndet. Det är en utmaning för Västerås.

Med tanke på problemen i power play under säsongen, om du var tränare i VIK, skulle du nöta power play inför serien mot Almtuna?

Annons

Nej, faktiskt inte. Västerås har ett bättre lag. Jag skulle säkerställa att alla mår bra och att alla har skridskoåkningen på plats. Om alla dammar på med skridskoåkningen kommer det gå bra för VIK. Blir de stillastående så kommer VIK få problem.

Annons

Mike Helber lyfter arbetsmoralen och skridskoåkningen som den absolut viktigaste delen i VIK under slutspelet.

– Om jag var Paananen skulle jag se till att Lukas Zetterberg åker skridskor, att Sebastian Benker åker skridskor och att Marcus Bergman som är stor som ett hus fortsätter åka skridskor. Då är VIK som bäst. Blir VIK stillastående så är heller inte till exempel Lukas Zetterberg lika bra.

Marcus Bergman med fart under fötterna, precis som han ska spela, enligt Mike Helber. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Mike Helber menar att Patrik Zetterbergs inträde i VIK-båset är positivt. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Hur ser du på att sportchefen Patrik Zetterberg ställer sig i båset, är det en positiv eller negativ signal till laget?

– Ishockeyföreningar på hockeyallsvensk nivå saknar en till två poster som är självklara i SHL. Det innebär att HA-klubbar måste vara mer pragmatiska i hur använder sina duktiga ledare. Jag kan tycka att det är rimligt att man utnyttjar hela sin ledarstab till sin fulla potential, särskilt i slutet av säsongen. Det är bra att han väljer att går ner i båset och jag vet att det inte finns någon prestige. Paananen tycker det är bra.

Mike Helber laddar för slutspelshockey i C More-studion, här tillsammans med Lars Lindberg. Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan