Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: En bra ledarsida ska även provocera

En bra ledarsida i en tidning ska ta ställning, granska, analysera och debattera. Den får gärna också provocera. Jag är stolt över att VLT:s ledarsida är så viktig i den lokala debatten.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Under mina år som ansvarig utgivare har jag jobbat för tidningar som har liberal, centerpartistisk och socialdemokratisk ledarsida. Alla tre alternativ har fungerat lika bra för mig. Jag har nämligen aldrig rekryterats på politiska grunder och har som chef för nyhetsredaktionen inte heller någon politisk roll.

VLT:s ledarsida är däremot obunden liberal. För drygt två år sedan värvades Matilda Molander till rollen som politisk redaktör till VLT. Hon gjorde skillnad direkt, inte minst genom sitt gedigna intresse för det lokala samhället.

Annons

Annons

Matilda Molander, VLT:s politiska redaktör står i centrum för den lokala debatten.

Bild: Magnus Östin

När många andra ledarskribenter riktar sitt fokus mot rikspolitiken ägnar Molander sig främst åt den lokala politiken. Förutom att bjuda på många läsvärda ledarartiklar har Molander dessutom en unik förmåga att finna nya intressanta vinklar och grepp som resulterar i bland annat granskningar, intervjuer och analyser. VLT:s ledarsida är ständigt aktuell – och under de senaste veckorna har den debatterats extra mycket.

Molander har tydlig tagit ställning. Det är exakt vad hon ska göra

Anledningen är förstås söndagens val om flygplatsens framtid. Matilda Molander har tydligt tagit ställning i frågan. Det är exakt vad hon ska göra – och det hade jag naturligtvis tyckt oavsett vilket ställningstagande hon hade gjort. I den debatt som följt efter Molanders ledare om flygplatsen är det uppenbart att alla läsare inte förstår skillnaden mellan ledarredaktionen och nyhetsredaktionen.

Debatten om Västerås flygplats är het. Det märks inte minst på VLT:s insändar- och debattsidor.

Bild: Lina Larsson

Jag är ansvarig utgivare för allt som publiceras i VLT. Det gäller givetvis också ledarsidan. Jag lägger mig däremot inte i ledarsidans åsikter. Ledarsidan och dess politiska redaktör arbetar självständigt och uttolkar och företräder tidningens obundet liberala värderingar – så som har gjorts sedan mitten av 1800-talet.

Annons

Annons

Ledarredaktionen ska däremot inte blandas ihop med VLT:s nyhetsredaktion, som inte har någon politisk färg och har som uppdrag att ge läsarna nyanserad och objektiv nyhetsjournalistik, där inte minst båda parter ska höras i till exempel en konflikt.

I VLT finns också insändar- och debattsidorna, som har varit glödheta inte minst i fråga om flygplatsens framtid. VLT är navet för debatten i Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

Just därför är jag stolt över att VLT:s politiska redaktör Matilda Molander har en så viktig röst i den lokala debatten. Somliga håller med om VLT:s ledarsidas slutsatser och ställningstaganden. Andra gör det inte och blir provocerade. Det är exakt så det ska vara.

Till sist: Nyttja din röst i flygplatsfrågan. För demokratins skull.

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Tusse Chiza

Självklar på lista. Sällan har svenskarna varit så eniga om att rätt låt vann i Melodifestivalen. Tusse kommer att ta även Europa med storm.

Pasi och William

Jag antar att ni inte missat VLT-profilerna Pasi Hiirikoskis och Williams Holm debatt om öl. Duon bjuder också på tv, rolig sådan där Pasi bokstavligen spottar i glaset.

Annons

VLT:s läsare

Jag är tacksam över att ni är så engagerade och så aktiva med att höra av er med tips, beröm och kritik. Dessutom har ni blivit fler under det senaste året.

Citatet

Alla demokratins avigsidor kan botas med ännu mer demokrati.

Al Smith (1873–1944), amerikansk politiker.

Till toppen av sidan