Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ensamkommande behöver en mer långsiktig lösning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De ekonomiska konsekvenserna till följd av coronapandemin har påverkat många. En av de grupper som drabbats hårdast är de ungdomar som kom som ensamkommande barn till Sverige runt 2015 och som efter artonårsdagen fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

De senaste åren har ungdomarna levt under enorm press – först i en utdragen och osäker asylprocess och sedan med tillfälliga uppehållstillstånd kopplat till studiekrav. Bakom alla krav ligger ett ständigt hot om utvisning. För majoriteten till Afghanistan, ett av världens farligaste länder som UD avråder att resa till.

Annons

Annons

Efter avklarade studier måste de inom sex månader få en anställning om minst två år. Det är svårt för vem som helst. Den ökande arbetslösheten i pandemins spår har avsevärt försämrat möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden – inte minst för att möjligheten till praktik inom många sektorer begränsats.

Gång på gång har dessa ungdomar drabbats av omständigheter utanför deras kontroll: långa handläggningstider, framhastade och osäkra medicinska ålderbedömningar, ändrade riktlinjer och lagar. Nu har förutsättningarna förändrats igen: en pandemi och efterföljande ekonomisk kris som i stor utsträckning drabbat de branscher där många ungdomar får sitt första jobb.

Ansvaret ligger nu på regeringen och övriga riksdagspartier att hitta en långvarig lösning för dessa ungdomar. I oktober 2020 presenterade regeringen äntligen förslag på några viktiga lättnader. Bland annat ett något lägre krav på anställningens form samt förlängd tid att hitta en anställning. Vi vädjar till samtliga riksdagspartier att ställa sig bakom dessa nödvändiga lättnader.

Ytterligare åtgärder skulle behövas och det så fort som möjligt. De här ungdomarna behöver ges en rimlig chans att få stanna i Sverige, ta tillvara sin utbildning och fortsätta leva sina liv i den trygghet de kämpat för att få. Men istället hotas de av en mycket osäker framtid, kanske i ett av världens farligaste länder.

Annons

Styrelsen för Rädda Barnen Norra Västmanland

Anita Lilja-Stenholm

ordförande

Mikael Djupenström

vide ordförande

Jenny Djupenström

sekreterare

Mari Pettersson

kassör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy