Annons

Annons

Annons

Annons

Kampen mot det kriminella nätverket i Västerås

Daniel Nordström: Därför publicerar vi namn på åtalade Namo Talani

”Jasså, har VLT bytt strategi. När blev det ok att publicera namn och bild före fällande dom?” Det är en kommentar på VLT:s Facebook efter VLT:s namnpublicering av misstänkte Namo Talani. Svaret är enkelt. Nej, vi håller fast vid den strategi vi har.

Annons

Om det är rätt att publicera namn och bild eller inte är en evig publicistisk fråga. Det måste också vara just en evig fråga som ständigt måste diskuteras. I slutändan handlar det alltid om bedömningar och där måste det finnas en levande diskussion kring om publiceringen är rimlig eller inte.

I går, på vlt.se, publicerade VLT namn och bild på Namo Talani. Publiceringen i papperstidningen gjordes i dag. Vi har sedan tidigare skrivit flertalet artiklar om Talani, men då anonymt.

Nu står han åtalad för en rad allvarliga brott. Det innebär också, enligt min bedömning att det är befogat att publicera namn och bild på honom i detta läge. Jag bedömer att det finns ett uppenbart intresse för allmänheten att veta vem den 35-årige ledaren för det så kallade Västeråsnätverket, en man som beskrivs som en av de största knarkgrossisterna i landet under senare år, är.

Annons

Annons

Det ska betonas att Namo Talani nekar till brott, men åtalspunkterna mot honom är graverande. Det handlar om synnerligen allvarliga brott där många människorna med all sannolikhet lidit stor skada genom den omfattande misstänkta droghandeln.

Åtalen mot Namo Talani har flera delpunkter:

► 7 december 2019: Bjudit ut 150 kilo cannabis.

► 9 december 2019: Levererat 12 kilo cannabis genom ombud.

► 18 januari 2020: Bjudit ut 20 kilo cannabis.

► 7 februari 2020: Levererat 10 kilo cannabis genom ombud.

► 7 mars 2020: Överlåtit 10 kilo cannabis i Vårby.

► 2-8 april 2020: Bjudit ut 1 kilo kokain till ledarna för Södertäljenätverket.

► 18 april 2020: Smugglat 309 kilo cannabis som fastnade i tullen i Trelleborg.

► 25 april 2020: Bjudit ut 1 kilo kokain.

Det som sticker ut allra mest är förstås smugglingsförsöket av hela 309 kilo cannabis. Namo Talani har suttit häktad under lång tid. Inom kort inleds rättegången mot honom.

Till sist åter till inledningen av detta inlägg, frågan om VLT har bytt strategi. Mitt svar är nej. Vi håller fast vid exakt samma strategi som tidigare.

Precis som alla andra medier som är anslutna till det pressetiska systemet jobbar vi efter de pressetiska riktlinjerna som grund. En grundbult för varje enskild utgivare är att bedöma om det finns ett uppenbart allmänintresse eller inte när det gäller namnpubliceringar. Det handlar just om bedömningar – och ett allmänintresse uppstår inte per automatik när en dom faller.

Annons

Namo Talani har under lång tid varit verksam i det kriminella nätverket i Västerås. Nu misstänks han för en rad synnerligen grova narkotikabrott. Det finns, enligt min bedömning, ett uppenbart allmänintresse att veta vem han är nu när åtalet har kommit.

Läs även inlägget på Daniel Nordströms blogg.

Till toppen av sidan