Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Pasi Hiirikoski
Pasi: ”Tränaren är som Hitler”

Det snackas ibland om att frispråkiga idrottare och idrottsledare borde medietränas när Idrottsvästerås i stort egentligen borde ta lärdom av exempelvis VSK Fotbolls Jesper Merbom Adolfsson.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Anmäl text- och faktafel

Medieträning är på tapeten igen, inte minst inom sportvärlden. Och vissa representanter för våra lokala klubbar är så överkänsliga gällande kommunikation att de lätt missar transparensen – som är guld värd även för just idrottsföreningar.

Jag var själv som sportjournalist på 00-talet involverad i medieträning där jag bokades in som föreläsare i ämnet hos hockeygymnasium.

Medieträning numera handlar förenklat om att lära folk i olika roller att hantera intervjusituationer på ett "bra" sätt. Egentligen handlar det helt enkelt om att träna personer i att känna sig trygga i just intervjusituationer.

Annons

Jag minns att jag på 00-talet förstås lärde unga hockeyspelare att avslappnat mottaga frågor för att sedan med hjälp av olika tekniker vinna den tid man behövde för att faktiskt kunna svara på ställd fråga på ett genomtänkt sätt.

Annons

Jag minns också att jag ändå tryckte hårt på det allra viktigaste: Att vara sig själv!

I idrottens värld är ingenting på liv och död, nästintill aldrig – även om vissa hävdar motsatsen. I idrottens värld gäller sålunda inte samma "regler" inom medieträning som det gör för exempelvis företagsledare och politiker som av någon outgrundlig anledning måste – jo, de måste faktiskt – slingra sig undan sakfrågor för att istället leverera diplomatiska svar som ekar lika tomma som Filmstaden under coronanedstängning.

Nu lämnar jag kapitlet företagsledare och politiker ... även om jag även där har en massa synpunkter om att rådande medieträning dödar transparens, ansvarstagande och därmed också bromsar utveckling. Nåja, nog om företagsledarnas och politikernas interna lilla bubbla.

Och åter till idrotten, där aktiva kan visa vägen genom att agera mer personligt i intervjuer.

Vad vill idottare och deras klubbar? Alltså vad är syftet med att ställa upp på intervjuer?

Jo, idrottarna vill profilera sig för att lyfta deras eget och klubbens varumärke. Klubbarna har precis samma syfte. Att lyfta varumärket som grund för att kunna bygga ut verksamheten.

Och hur når man då ut på bästa sätt?

Jo, genom att vara sig själv.

Tro mig, jag har själv i rollen som journalist testat att spela en roll i intervjuer – även framför tv-kameror. Kontentan var smärtsamt tydlig: Det håller inte att vara någon annan än sig själv för att nå ut.

Så alla ni lokala idrottare i Västerås: Var er själva!

Naturligtvis skadar det inte att tänka igenom det man ska säga i intervjuer ... så att man inte hastigt spyr ut något i stil med: "Tränaren är som Hitler och mina lagkompisar spelar som kärringar, de borde alla åka på en fet smäll!"

Annons

Annons

Innan 00–talet kunde vem som helst "komma undan" med sådana formuleringar, men i dag bör den moderna kommunikationsklokhetens varningsklockor per automatik ringa gällt och styra om formuleringarna till någonting (PK-)liknande: "Tränaren är för strikt och mina lagkompisar underpresterar, vilket faktiskt gör mig frustrerad."

Men ha i bakhuvudet att du når fram bäst genom att vara just dig själv, genom att prata på det vis du normalt pratar (med viss självcensur vid behov när varningsklockorna ringer), genom att ha det kroppsspråk du normalt har, genom att vara ärlig i tryggheten om din egen person.

VLT-sporten hade i mars månad en artikel där fotbollsspelaren Jesper Merbom Adolfsson, som då inte var officiellt presenterad av VSK Fotboll, svarade enligt följande när när VLT sökte upp honom (utdrag ur artikeln):

I vissa lägen gäller det att gå rakt på sak för att få personer att bekräfta saker som ännu inte är officiellt klara.

Jesper Merbom Adolfssons övergång till VSK är ett sådant typiskt tillfälle.

Får gratulera till nya kontraktet med VSK...

– Ja, stort tack! svarar Jesper blixtsnabbt.

Hur långt är kontraktet?

– Det blir tre år.

När anländer du till Västerås?

– Jag är på väg dit nu faktiskt.

Jag vet att Jesper Merbom Adolfsson fick gliringar via sociala medier, även om det delvis var med glimten i ögat, om att han borde medietränas.

Annons

Och det är helt fel.

VSK Fotboll och Idrottsvästerås behöver ha fler aktiva som är sig själva i intervjuer. Hans ärliga spontanitet gav VSK Fotboll goodwill ur flera aspekter.

Annons

För det första blev det en skön intervju som blev väl läst. För det andra resulterade det i att VSK fick flera publiceringar om samma ämne, värvningen av just Jesper Merbom Adolfsson – VLT-avlöjandet, den officiella bekräftelsen och VLT-uppföljningen. För det tredje fick stans fotbollsvänner mer att tycka till om, att engagera sig i.

Så ta lärdom av Jesper Merbom Adolfsson, Idrottsvästerås!

Jesper Merbom Adolfsson, VSK Fotboll.

Bild: Rasmus Ellvin

TRE HETA

Nora Flygt. Årets Lars Gustafsson-stipendiat bjöd på den hjärteknipande novellen "Mormorsrök". Läsbara känslor.

Joakim Forslund. Ägaren av finkrogen Pråmen satsar på middagsserveringar av klass i höst. Västerås behöver saker att se fram emot.

Jacob Fryxelius. Hallstahammarsbon ser tillsammans med sin stora familj till att hålla intresset för brädspel vid liv. Lekfullt företagande.

CITATET

Retorik är en usel ersättning för handling, och vi har förlitat oss helt på retorik. Om vi ska bli en stor nation måste vi göra mer än prata; vi måste handla stort.

Theodore Roosevelt, före detta president i USA (1858–1919).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy