Det är med förvåning jag läser Matilda Molanders ledare, där hon kritiserar mig och Kristdemokraterna för att vi vill att Sveriges Radio (SR) lägger alla korten på bordet i fallet Raad al-Duhan.
Molander tycker inte att politiker ska uttala sig om medier vars rapportering de tycker är dålig. Där är vi helt överens. Politiker ska akta sig för att ha synpunkter på programutbud och innehåll. Men man måste kunna skilja på äpplen och päron. I det här fallet har en reporter på Ekot inlett en relation med en radikal islamist som har dödshotat en annan journalist. Han pekas dessutom ut av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet.
Annons
Annons
Inslagen kritiserades redan då de sändes för att vara partiska till förmån för den anklagade. Det verkar uppenbart att bristen på neutralitet i rapporteringen hänger ihop med reporterns personliga sympatier. Trots det har Ekot lagt locket på och inte informerat om relationen i de inslag som finns på SR:s hemsida.
Att en oberoende granskning skulle vara omöjlig att genomföra ur grundlagshänseende, vilket SR:s nuvarande vd Cecilia Benkö och förra vd Mats Svegfors hävdar, stämmer inte. Det konstaterar bland andra juridikprofessorn Mårten Schultz. Bland dem som vill se en oberoende utredning finns Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och landets främste yttrandefrihetsexpert Nils Funcke.
SR är inte vilket mediebolag som helst. SR är en integrerad del av Sveriges totalförsvar, då man exempelvis utgör infrastruktur vid VMA, alltså Viktigt Meddelande till Allmänheten. Radiohuset är ett skyddsobjekt. SR kan inte undgå sitt ansvar. Frågan gäller trots allt ett hot mot rikets säkerhet.
Haveriet visar att det är hög tid för SR:s ledning att göra om och göra rätt. Därför behövs en oberoende utredning som går till botten med det som har hänt.
Mikael Oscarsson (KD)
Riksdagsledamot
SVAR DIREKT: Oscarsson verkar ha missförstått kritiken mot hans agerande. Det är inte en fråga om ifall historien om den fd Ekot-reportern med kopplingar till en islamist är allvarlig eller inte.
Annons
Händelserna på Sveriges Radio är allvarliga, och en oberoende utredning vore bra. Men det är inte riksdagsledamot Mikael Oscarssons (KD) uppgift att kräva den.
Annons
Sveriges radio styrs av en VD, som är tillsatt av en styrelse, som är tillsatt av en förvaltningsstiftelse, som i sin tur är tillsatt av regeringen. Styrningen av radion har medvetet lagts flera steg från riksdag och regering för att garantera handlingsfrihet. Finns det brister i hur Sveriges radios VD sköter sitt arbete är det därför styrelsens sak att agera, inte riksdagsledamöter som söker profilering under nomineringstider till nästa års vallistor.
Mediernas oberoende är som viktigast att värna när medierna inte agerar som den politiska makten, eller för den delen allmänheten, vill.