Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vindkraft – tänk om och gör rätt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Är det klokt att garanterat förstöra vår skärgård och våra skogar utan att vara garanterad någon el?

Försiktighetsprincipen använder vi överallt i Sverige vid stora och livspåverkande beslut. Innan vi riskerar folks hälsa, vår natur och vår miljö så kontrollerar vi, mäter för- och nackdelar och med dessa resultat sätter vi upp ett regelverk och skapar lagar så att vi inte drabbas av konsekvenser genom ogenomtänkta beslut. Dags att vi tänker efter före innan vindkrafthysterin förstör vår natur såväl på land som tills havs.

När det gäller utsläpp från vindkraft konfirmerade Vattenfall att de släpper ut mikroplaster i samband med vindkraftsdrift och att de vidare tycker att det är okej. På frågan om hur de ser på att deras utsläpp innehåller Bisfenol typ A så svarar de att det är inget de vet eller åtminstone inte kan göra något åt. Dessa svar från ett stort statligt företag är milt sagt helt galet, upprörande, oförskämt, oseriöst!

Annons

Annons

Samtidigt måste hänsyn tas till de störningar som kan uppstå lokalt kring vindkrafts-etableringar. En av de tydligaste ljudkällorna på ett vindkraftverk är bladspetsarna. I närheten av ett vindkraftverk är amplitudmodulationen från bladspetsarna påtaglig. Hur påtaglig amplitudmodulationen är beror på verkets utformning, driftförhållanden och meteorologiska förhållanden. Ibland uppstår förhållanden med “onormal” amplitudmodulation som då kan höras som ett dunkande ljud på långt avstånd från verket. Ibland förväxlas amplitud-modulation med lågfrekvent buller eftersom båda kan uppfattas som ett dunkande ljud, men amplitudmodulationen är en ökning av ljudnivån i flera frekvenser.

Påtagligt lågfrekvent buller upplevs ofta som mer störande än annat buller. Vindkraftsljud påverkar människors upplevelse av sömnens återhämtande effekt och har också en signifikant inverkan på drömsömnen, enligt en studie vid Göteborgs universitet.

Den som bor mindre än en kilometer från ett vindkraftverk både sover sämre och har kortare drömsömn än andra. Detta har påtalats till Per Bolund (MP) av Alexandra Anstrell (M) i en interpellation. Hur vida hon har fått något svar är inte känt.

Vidare så påverkas fåglarna av vindkraften vilket framgår av fynden av döda örnar och större fågelarter vid vindkraftsparker vid EM, Mönsterås. En var född i Arbogatrakten, enda ungen i kullen och var 2 år gammal och den var bokstavligt talat halshuggen hittad under ett vind-kraftverk. Det är dags att genomföra ett stopp mot vidare utbyggnad och på allvar reda ut konsekvenser och samhällets kostnader för vindkraften.

Annons

Annons

Har man gjort en nollpunktsanalys vad gäller vindkraften? De som förespråkar vindkraft menar att anläggningen producerar bra el i 20-25 år. Redan efter cirka tio år minskar elleveranserna med en tredjedel på grund av slitage och haverier. Och när kraftverken är mellan 12-15 år gamla är de oekonomiska att driva vidare och behöver ersättas.

Vad gäller havsbaserade är nedgången i elleveranserna än mer dramatisk. Den mer än halveras på tio år. Det är ekonomiprofessorn och tidigare energirådgivaren för Världsbanken Gordon Hughes som levererat rapporten på uppdrag av REF, Renewable energy foundation. Gordon Hughes har gått igenom statistik från tusentals anläggningar i Danmark och Storbritannien. Kan det vara så att MP/S nyttjar vid vindkraften för att slutligen stänga all kärnkraft?

Karl-Erik Lind

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy