Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalVästmanlands län

Matilda Molander
Ledare: Det är ett nytt politiskt läge – riv av plåstret och kalla till extraval nu, Löfven

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Riksdagens nuvarande sammansättning har kommit till vägs ände. Foto: Anders Wiklund / TT

Annons

LEDARE. Voteringen i riksdagen under måndagsförmiddagen blev historisk. För första gången avsattes en sittande svensk regering genom en misstroendeförklaring riktad mot statsministern. 181 ledamöter röstade för att fälla Stefan Löfven, 109 ledamöter röstade nej och 51 ledamöter avstod från att rösta. Statsministern har nu en vecka på sig att antingen begära entledigande från sin post eller att utlysa nyval.

Det är inte bara utfallet som är unikt. I det besvärliga parlamentariska läge som rått under nu snart två mandatperioder har oheliga allianser bildats och den politiska taktiken funnit nya uttrycksformer. För även om Vänsterpartiet varit mycket tydligt ända sedan januariöverenskommelsen kom på plats 2019 med att man avsett att fälla regeringen på hyresfrågan har V nu tagit klivet fullt ut och lierat sig med SD, M och KD. Absurt nog också i en politisk sakfråga som splittrar de fyra partierna. M och KD är för uppluckringar i hyresregleringarna, V och SD vill behålla det nuvarande bruksvärdessystemet. Lägg därtill att regeringen inte ens fallit på ett skarpt förslag – tanken på att underställa nybyggda lägenheter en mer marknadsanpassad hyressättning är ännu bara på utredningsstadiet.

Annons

Annons

Eftersom riksdagen inte längre har förtroende för Stefan Löven måste han antingen be talmannen om att bli entledigad eller utlysa extra val. Han borde välja det senare alternativet.

Visserligen vore även det en historisk milstolpe i den svenska parlamentarismens historia – senast Sverige gick till extra val var för en mansålder sedan: 1958.

Den pågående coronapandemin ställer dessutom självklart valrörelsen inför speciella förutsättningar. Men att ta den till intäkt för att avstå från en valrörelse vore att underkänna demokratins främsta verktyg. Flera länder, bland annat USA, har lyckats genomföra val i ett mycket mer akut läge under pandemin.

Om han i stället väljer en ny talmansrunda finns det inget som talar för att det skulle kunna gå smidigare till än under rundorna efter valet 2018. Mandatfördelningen i kammaren är ju fortfarande densamma och även om talmannen Andreas Norlén utlovat en snabbare process ändrar det inte på styrkeförhållandet partierna emellan.

Ett extra val mellan två ordinarie är ovanligt i Sverige, men vardagsmat i andra parlamentariska demokratier. Sedan valet 2018 har dessutom inte bara L och V bytt samarbetspartners i kammaren. Även bland väljarna har stämningarna skiftat. L och MP kan åka ur riksdagen och även för KD är stödet i dalande.

Efter att flera partier har ändrat politisk inriktning och både överträtt och ritat upp nya röda linjer finns det skäl för att låta väljarna säga sitt om vilka som ska få leda Sverige vidare. Det finns helt enkelt förutsättningar för att ett extraval skulle kunna ge ett nytt parlamentariskt läge.

Riksdagens nuvarande sammansättning har kommit till vägs ände. Spänningarna i frågan kring hyresregleringarna välte Löfvens ministär över ända. Bäst då att fråga väljarna vad de anser.

Löfven behöver riva av plåstret och kalla till valurnorna.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan