Annons

Annons

Annons

Västerås

Efter hård debatt: Stopp för försäljning av Domprostgården – och Knektgården får nådatid

Domprostgården i centrala Västerås säljs inte och Knektgården i Hökåsen får nådatid. Det beslutades i kyrkofullmäktige – men först efter hård debatt.

Text

Två gårdar i kyrklig ägo.

Bild: Arkivbild, Mats Adolfsson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Svenska kyrkan i Västerås har problem med lokalkostnaderna. Flera äldre byggnader ska avvecklas, enligt lokalförsörjningsplanen.

Störst protester har det varit kring planerna om nedläggning och försäljning av Knektgården i Hökåsen, vilket VLT tidigare har skrivit om. Hundratals protesterande påpekar att det inte finns någon bra lösning på var ungdomsverksamheten ska flyttas. Bussning av unga till annan ort fungerar inte, anser de protesterande.

Annons

Även pensionärer i Hökåsen är kritiska mot nedläggningsplanerna.

Anna-Karin Lodebrink, Jenny Åhlander och Dag Adler intervjuades i VLT om Knektgårdens överlevnad.

Bild: Mats Adolfsson, Arkivbild

Annons

Kyrkofullmäktige blev något av ett slagfält för de som inte ville godkänna planen överhuvudtaget, och Knektgården nämndes i debatten. Debatten blev hård, men till slut gick lokalförsörjningsplanen igenom. Dock bara med röstsiffrorna 22 mot 19 ledamöter.

Men det betyder inte att Knektgården omgående läggs ner. Nu ska verksamhet för unga istället utredas.

Jenny Åhlander, en av de protesterande som vill bevara Knektgården, lyssnade på debatten. Hon antyder efteråt att hon är hoppfull:

– Det betyder i praktiken att först ska en utredning genomföras om Svenska kyrkan ska bedriva förskoleverksamhet. Beroende på vad den utredningen kommer fram till så ska sedan en separat utredning om lokalerna göras. Så har jag, och flera andra, tolkat det hela.

Domprostgården, i nyklassisk stil från slutet av 1700-talet. Den ska inte säljas.

Bild: Mats Adolfsson

Samtidigt beslutades också om framtiden för en av de mer kända byggnaderna i Västerås: Domprostgården, byggd i slutet av 1700-talet, men med anor från 1600-talet.

Redan 2013 beslutades att den skulle säljas. Men den ägs, trots detta, fortfarande av kyrkan. Ingen domprost bor numera där. Den siste flyttade ut redan 1987. Byggnaden är i stället kontorslokaler.

På kyrkofullmäktigemötet kom nu ett nytt beslut: Ingen försäljning av Domprostgården. Svenska kyrkan har nämligen räknat ut att det är en bättre affär att behålla den anrika byggnaden än att sälja den.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan