Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: En ny hållbar migrationspolitik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Anders Liden

Annons

Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik med ett ordnat mottagande som ger oss förutsättningar för en bra integration. Samtidigt som vi värnar asylrätten. Nu har riksdagen röstat igenom en ny permanent migrationslagstiftning där tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln.

2015 kom runt 10 000 asylsökande i veckan till Sverige. Den socialdemokratiskt ledda regeringen la då om migrationspolitiken för att få ordning och reda med en tillfällig lag. Det var helt nödvändigt och avgörande för att vi skulle klara av mottagandet och ge de som beviljats asyl möjlighet till en bra start. Från att Sverige tog emot omkring 12 procent av alla asylsökande som kom till EU tar vi nu emot omkring 3 procent.

Annons

Nu har vi i riksdagen fått igenom en permanent lagstiftning som säkrar att Sverige även framöver har en långsiktigt hållbar migrationspolitik som inte väsentligt avviker från andra EU-länders. Den nya lagstiftningen innebär att vi fortsatt har kontroll över migrationen samtidigt som vi värnar asylrätten och ger oss goda förutsättningar att integrera de människor som kommer hit.

Annons

Att tillfälliga uppehållstillstånd nu blir huvudregel innebär att vi nu lämnar den lagstiftning som den M-ledda regeringen drev igenom bakom oss och får åter en lagstiftning med reglerad invandring som borgar för ett rimligt och väl fungerande mottagande. Permanent uppehållstillstånd kan ges om man haft tillfälligt uppehållstillstånd i minst tre år och om man uppfyller vissa krav. Man ska kunna försörja sig, ha grundläggande kunskaper i svenska och i hur det svenska samhället fungerar, och man ska inte ha begått några allvarliga brott.

För att undvika att de nya reglerna får orimliga konsekvenser i enskilda fall när vi nu går från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd inför vi en ventil. Den innebär att personer med särskilt ömmande omständigheter som fått en särskild anknytning till Sverige under tiden med uppehållstillstånd kan få individuell prövning till fortsatt uppehållstillstånd trots att skyddsbehovet upphört.

Vi ska vara stolta över det ansvar Sverige tog under flyktingkrisen och fortsätter att ta för att erbjuda skydd till personer som flytt krig och konflikter. Men det förutsätter en långsiktigt hållbar migrationslagstiftning. Sverige får nu ett ordnat mottagande som ser till att hålla ihop samhället och som bygger på både plikt och rätt

Rikard Larsson (S)

riksdagsledamot samt vice ordförande för socialförsäkringsutskottet

Olle Thorell (S)

riksdagsledamot för Västmanland 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan