Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi kräver nationellt vaccinationsprogram

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

I dag finns inget nationellt vaccinationsprogram för äldre i Sverige. Med corona-pandemin har vikten av vacciner hamnat i fokus på ett sätt som saknar motstycke. Trots detta har Sverige låg täckningsgrad för vaccinationer på drygt 50 procent för personer 65 år och äldre, jämfört med WHO:s målsättning på 75 procent.

Mycket är positivt i Sverige när det gäller vaccination. Förtroendet för barnvaccinationsprogrammet är högt. Sverige har en av de högsta täckningsgraderna i världen när det gäller barn. Nu är det dags att förbättra vaccinationstäckningen för andra grupper. Ingen region når upp till WHO:s mål om 75 procent vaccinerade mot influensa. Sverige ligger i snitt på 50 procent för personer över 65 år och ännu lägre för övriga riskgrupper. Täckningsgraden för pneumokockvaccin är troligen mycket lägre då det saknas data för den typen av vaccin.

Annons

Annons

Sedan 2016 finns ett färdigutrett förslag till vaccinationsprogram från Folkhälsomyndigheten men ingenting har hänt. Folkhälsomyndigheten rekommenderade regeringen att ge alla äldre och andra riskgrupper tillgång till vaccin kostnadsfritt och oberoende av region. På så sätt blir sjukvården mer jämlik.

Därför föreslår vi ett liknande allmänt nationellt vaccinationsprogram som finns för barn med vaccin anpassade för äldre som till exempel pneumokocker, influensa och bältros. Det minskar smittspridning och lidande och är därför samhällsekonomiskt effektivt. Frånvaron av infektioner minskar i sin tur användningen av antibiotika – att minska antibiotikaresistensen bör vara en prioriterad fråga för alla.

Flera skäl talar för allmän vaccinering av äldre. Till exempel när en bakteriell infektion uppträder som komplikation till en virusinfektion i de övre luftvägarna är det i regel pneumokocker som ligger bakom. Därför rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) vaccination mot respiratoriska sjukdomar.

I Danmark finns sedan ett år ett kostnadsfritt vaccinationsprogram för äldre, där reformen underlättat arbetsbördan i sjukvårdssystemet under coronapandemin.

Ökad vaccinationstäckning minskar trycket på sjukvården (och frigör ekonomiska resurser). Ett införande av ett nationellt vaccinationsprogram för äldre gör att hela landet får en fungerande infrastruktur för kallelser, genomförande av vaccination och uppföljning – på samma sätt som för barnvaccinationsprogrammet. En hög vaccinationstäckning innebär ökat skydd för hela befolkningen, vilket frigör resurser till andra områden inom vården.

Annons

Annons

SKPF föreslår att folkets hus, bygdegårdar och andra allmänna samlingslokaler används på landsbygden för vaccination, så äldre slipper resa långa sträckor. Det ska vara lätt att ta sig till vaccinationsplatsen och åtskilliga äldre kan ha svårt med långa resor.

SKPF anser att alla oavsett digital kunskap eller Bank-id ska känna trygghet, kunna boka vaccinationstid och tala med en människa i vården för att till exempel boka tider. Vårdcentralerna, 1177 Vårdguiden ska vara lättillgängliga och ha bemannad service till exempel genom speciella telefonnummer.

Kravet på ett nationellt vaccinationsprogram skulle enligt vår mening vara en vinst för både enskilda och samhället och därmed väl motiverat. 

Eleonor Wikman

distriktsordförande SKPF Pensionärerna Västmanland

Liza di Paolo-Sandberg

förbundsordförande SKPF Pensionärerna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy