Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ola Tedin
Ola Tedin: Regeringsmakten lämnas att förfalla

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Talmannen Andreas Norlén tillsammans med Stefan Löfven sist det begav sig, i januari 2019.

Bild: TT

Annons

LEDARE. Så fort osäkerheten kring vildarna i riksdagen skingrats insåg moderatledaren Ulf Kristersson att det var lika bra att hoppa av processen att sondera för sina chanser att utses till statsminister.

När beskedet kom på torsdagsförmiddagen fann talman Andreas Norlén därför det för gott att skicka frågan vidare till Stefan Löfven, som nu blir den som nu får sondera om stöd för sin kandidatur.

Men hur och vad han kan göra för att få både V och C att samtidigt – aktivt eller passivt – tolerera honom som statsminister är dock långt från klart. Centerpartiet släppte fram Löfven i januari 2019 för att man fått igenom en rad liberala reformer. Det politiska reptricket blir svårt att upprepa, med tanke på att det var en av dessa, en föreslagen marginell reformering av hyresregleringarna, som utlöste den historiska misstroendeförklaringen den 21 juni. Det betyder att Löfven visserligen kan komma tillbaka, men att han inte kan få igenom en budget eftersom V och C sannolikt inte tillsammans kan vara eniga om dess innehåll.

Annons

Annons

Stefan Löfven valde att sitta kvar och bilda en övergångsregering framför att utlysa extra val. Motiveringen var att ta ansvar för och av omsorg för landet. Den egentliga anledningen ligger närmre den att han som socialdemokrat ser maktinnehavet som ett självändamål. Genom att i stället avgå kan inte extra val utlysas förrän fyra talmansrundor genomförts och en kandidat till statsministerposten avvisats lika många gånger.

Visserligen kan Centerpartiet rent teoretiskt – i utbyte mot ett väldigt sockrat politiskt bud från Löfven – avstå i en votering och därmed släppa igenom ännu en S-regering. Statsministern kan väljas av ett fåtal så länge inte en majoritet röstar emot honom, och M-L-KD-SD samlar blott 174 röster, en för lite.

Med tanke på att V surrat sig vid masten och tydligt deklarerat att partiet inte släpper igenom en budget med liberala reformer blir ett val av Löfven till statsminister i nästa vecka mest en frist under galgen. Han har tydligt deklarerat att han inte avser att styra på någon annan budget än sin egen.

Sannolikheten att det blir extra val efter fyra talmansrundor ska därför inte underskattas. Lägg därtill att det därefter kan bli regeringskris igen bara för att S inte får igenom sin budget och beslutet att avstå från att utlysa extra val i måndags framstår som ytterligare ett desperat försök från Stefan Löfven att klamra sig fast vid makten för maktens egen skull.

Annons

Det osäkra parlamentariska läge som råder sedan Sverigedemokraterna bröt sig in i riksdagen och alliansen splittrats har liknats vid det som rådde på 1920-talet, då minoritetsregeringar kom och gick med jämna mellanrum.

Annons

På en punkt skiljer det sig emellertid. För Stefan Lövfens inställning ligger miltals från den hans partikamrat och föregångare på posten, Rickard Sandler, intog.

I juni 1926 valde han att avgå med de bevingade orden: "Det är bättre, att denna regering faller, än att regeringsmakten lämnas att förfalla."

2021 är förfallet övertydligt när regeringsmakten ställs i främsta rummet.

Det är ingen vacker syn.

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan