Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: Något allvarligt föreslås – få bryr sig

Sveriges mediepolitik ska och måste diskuteras. Det är viktiga demokratiska frågor. Men få engagerar sig, inte ens när märkliga politiska förslag förs fram.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Anmäl text- och faktafel

Bild: TT, Göran Widerberg

Jag är övertygad om att de allra flesta anser att fria och oberoende medier är en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Det behövs medier som granskar makten, som förklarar sammanhang, som skapar debatt, som påpekar brister och som också lyfter det positiva som sker i samhället.

Åsikterna går däremot isär när det gäller frågan om medierna verkligen lyckas med sitt uppdrag. Det är en också en viktig diskussion. Även medierna ska givetvis granskas. Det stora problemet är emellertid att denna diskussion så ofta spårar ur. Precis som jag skrivit tidigare i en krönika finns många tröttsamma myter om medier.

Annons

Annons

Dessa myter piskar inte minst konspiratoriska hatsajter upp, de hatsajter som påstår att de till skillnad mot etablerade medier "inte mörkar och vågar säga sanningen". Dessa hatsajter påstår bland annat att de etablerade medierna bedriver vänstervriden journalistik. I själva verket är just dessa hatsajter drivna av en politisk ideologi. Det är däremot inte fria och obundna medier, som visserligen ofta har en ledarsida med politisk inriktning, men som på nyhetsplats är politisk neutral, har en ansvarig utgivare, är ansluten till det pressetiska systemet och tar ansvar för publiceringarna.

Sofia Wadensjö Karén, vd för Utbildningradion. Foto: Haben Solomon/UR

Även om många mediekritiker ofta har en tendens att dra alla medier över en kam är kritiken i regel hårdast mot Public Service. Främst är det Sveriges Television och Sveriges Radio som orättvist är i skottgluggen. Det finns till och med, märkligt nog, högerpolitiker som anser att Public Service bör läggas ner. Jag upprepar det jag skrivit i en tidigare krönika: "Den som inte förstår värdet av Public Service förstår inte heller fullt ut demokratins värde."

Annons

I regel brukar inte det tredje Public Service-bolaget Utbildningsradion nämnas i kritiska ordalag. När UR:s vd Sofia Wadensjö Karén gästade #GraffmanNordström, den podcast jag har tillsammans med kulturantropologen Katarina Graffman kallade jag UR för "det minsta, men kanske också det viktigaste Public Service-bolaget".

Annons

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström och antropologen Katarina Graffman har podcasten #GraffmanNordström. Foto: Helen Shippey

Nu har Moderaterna presenterat sitt mediepolitiska program. Precis som Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna, påpekar finns ett antal intressanta förslag i det, men det finns också ett uppseendeväckande förslag. Moderaterna föreslår att Utbildningsradion helt sonika läggs ner.

Moderaterna föreslår visserligen att UR:s uppdrag ska föras över till SVT och SR, men det är likafullt ett hopplöst ogenomtänkt förslag. "Vi lever i en tid då kunskap och utbildning behöver mer fokus – inte mindre. Att man då väljer att föreslå en avveckling av ett bolag vars enda fokus är utbildning, folkbildning och kunskap är svårt att förstå", säger Sofia Wadensjö Karén i en kommentar och hon har förstås helt rätt.

Annons

Hur medierna sköter sitt demokratiska uppdrag, hur mycket skattepengar Public Service ska få och hur statliga medel till kommersiella medier ska fördelas måste fortsätta diskuteras precis som beskattning i Sverige för globala aktörer som Facebook och Google fortsatt måste debatteras.

Politiker ska däremot aldrig läggas sig i det journalistiska oberoendet. Sverige behöver ett starkt Public Service och starka kommersiella medier. För demokratins skull.

Det vi tar för givet kan hotas. Därför måste också fler människor engagera sig i mediepolitiska frågor.

Annons

Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Thommy Gustafsson

Det finns eldsjälar och så finns det Thommy Gustafsson. Han har ägnat hela sitt liv till fotbollsklubben Ekeby BK. Nu har han nominerats till ett fint pris.

Sören Johansson Ivarsson

Han är bara fyra år, men redan nu gör han en stor insats för miljön och för att inte djur ska göra sig illa. Med sin röda elbil åker han runt i Ramnäs och plockar skräp.

Babben Larsson

Konserter tre kvällar i rad på Västerås Officersmäss. Babben Larsson och hennes band avslutade Västerås första riktiga konserthelg sedan mars 2020. Äntligen!

Citatet

Den som inte tänker borde åtminstone då och då gruppera om sina fördomar.

Luther Burbank (1849–1926), amerikansk växtförädlare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan