Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne av Frans-Henrik Schartau

Text

Frans-Henrik Schartau har gått bort, 83 år gammal.

Bild: Privat

Annons

Frans-Henrik Schartau har avlidit strax efter sin 83-årsdag. Hans närmaste efterlevande är barnen Cecilia, Frans, Carl och Erik med familjer samt livskamraten på senare år, Elena. Hustrun Katarina avled 2017.

Frans-Henrik lämnar en stor vänkrets i sorg. Många i Västerås, där han med familjen drev gården Forsby strax utanför staden, men också i hela landet efter en framgångsrik bana som företagsledare, framförallt inom Ica, både i Västerås och i Stockholm.

Frans-Henrik Schartau var en sympatisk, framsynt och klok företagsledare, som kom att spela en stor roll för Icas utveckling. Han hade samtidigt förankring i lantbruket, som han drev i samarbete med sin bror Magnus. Även gården har sitt ursprung i handel och företagande. Frans-Henriks farfars farfar, som grundade Schartaus Handelsinstitut i Stockholm redan i mitten av 1800-talet, köpte vid samma tid Forsby gård utanför Västerås. Frans-Henrik förde arvet vidare med den äran. Inom Ica hade han en nyckelroll i utvecklingen av det moderna Ica och hans engagemang för entreprenörskap förs vidare genom att två av sönerna idag är Ica-handlare.

Annons

Annons

Frans-Henrik utbildade sig till jurist. 1967 blev han anställd inom dåvarande Hakonbolaget i Västerås. Ledningen där såg redan då honom som en blivande chefskandidat. I början av 80-talet blev han chef för dåvarande ICA AB och ICA Förbundet i Stockholm. Han gjorde under fem år en stor insats för att utveckla den centrala verksamheten inom Ica.

1986 blev Frans-Henrik vd för Ica Hakon i Västerås. I den rollen var han en av nyckelpersonerna som så småningom omvandlade hela Icas organisation till den koncernbildning som i stora drag gäller än idag. Hans insats i det var avgörande och beundransvärd, särskilt som han visste att han avskaffade sitt eget jobb som vd för det anrika Hakonbolaget, som var Icas ursprung. Det ledde också till att han själv valde att byta bana efter 1990 och blev vd för Stockholms Handelskammare. Där verkade han sedan i olika roller till sin pensionering. Genom sin personlighet var han omtyckt i alla läger och blev en central person i många nätverk. I Västerås var han en tongivande kraft i Carlsbrödraförbundet, som är en institution i staden sedan mer än 160 år.

Frans-Henrik Schartau var en ovanlig handelsman i den meningen att hans intressen sträckte sig allt från jordbruket till butiker. Det var framförallt hans förståelse och intresse för människor, som gjorde att han kunde förena ett brett engagemang för entreprenörskap i olika miljöer. Vi, och alla hans vänner inom Ica, minns honom med värme och tacksamhet.

Claes-Göran Sylvén

Per Strömberg

Fredrik Hägglund

Roland Fahlin

Peter Dettmann

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan