Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ledarhunden är ett levande hjälpmedel

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Att bli illa behandlad när man ska åka färdtjänst på grund av att man har ledarhund börjar bli allt vanligare. Detta trots att jag förtydligar att jag har ledarhund för serviceresor när jag bokar min resa.

För några dagar sedan beställde jag en färdtjänstbil till vaccinationscentralen för att ta min andra covid19-spruta. När taxin äntligen dök upp gick föraren ej ut ur bilen och gav sig till känna, vilket är ett krav eftersom vi synskadade inte kan se vare sig bil eller förare.

Annons

Annons

Föraren sa att jag skulle lämna ledarhunden hemma. Jag förklarade att hunden är mitt hjälpmedel och att den har rätt att följa med i färdtjänstbilen. Till slut när jag hade blivit riktigt arg gick föraren ur bilen och öppnade bakluckan. Färden till vaccinationscentralen gick äntligen framåt och jag kom i tid.

Jag har färdtjänst och ledarhund på grund av att jag är synskadad. Jag är trött på det dåliga bemötandet från vissa taxiförare. Naturligtvis finns det också taxiförare som verkligen har serviceandan i sig och är hur trevliga som helst.

Det här är inte första gången jag har blivit nekad att åka färdtjänst med min ledarhund, och inte heller första gången jag har blivit illa bemött. Jag undrar vad förarna får för utbildning gällande ledarhundar och personer med synnedsättning? För oss synskadade är det viktigt att även taxiförare förstår att ledarhunden är ett hjälpmedel som i de flesta tänkbara situationer måste följa sin förare.

Åsa Blom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan