Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Jesper Ahlin Marceta: Förvalta den gemensamma ljudmiljön

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bild: Arkivbild

Annons

LEDARKRÖNIKA. ”Grejen tycks vara att störa så mycket som möjligt”, skriver signaturen Anno 48 i en insändare om högljudda bilister i centrala Västerås (19/7). Det är lätt att instämma. Bullrande motorer och överdimensionerade stereoanläggningar är irriterande. Därtill tycks halva nöjet ligga i att störa andra. Retstickor.

Men det är också lätt att invända. Staden är ett levande väsen. Det hör till stadens själva natur att där förekommer sånt som skapar sinnesintryck. Staden luktar, smakar, känns och syns. Och den hörs. Om man inte kan acceptera det kanske man borde bo någon annanstans.

Annons

Ändå har Anno 48 en poäng. En liten grupp invånare ägnar sig åt att förorena ljudmiljön i staden. De tar mer än sin beskärda del av det gemensamma.

Annons

Den antike romerske statsmannen och filosofen Marcus Tullius Cicero (106–43 f.Kr.) menade att medborgare har en skyldighet att sköta om sin politiska gemenskap. De måste använda sitt förnuft. Medborgarna bör rikta sin uppmärksamhet mot sånt de har tillsammans, som exempelvis stadens ljudmiljö, och göra en aktiv och rationell insats för att förvalta det väl.

Den minoritet västeråsare som åker omkring och väsnas riktar förvisso sin uppmärksamhet mot sånt de delar med andra invånare. Men det är fel slags uppmärksamhet. De förvaltar inte det gemensamma, de förstör det.

Ciceros filosofi var tolerant. Han var medveten om att varje medborgare är en unik individ. Som unika individer har vi olika egenskaper, förutsättningar och intressen. Vissa av oss har ett genuint intresse för stora motorer och stereoanläggningar. Det är viktigt att andra medborgare respekterar det. En stad måste tillåtas att präglas av mångfald.

Men toleransen är inte oändligt stor. ”Nu klarar vi inte mer. Snart börjar vi vidta egna åtgärder” skriver Anno 48. Det tycks som att ljudföroreningarna i staden har blivit så stora att de riskerar att passera gränsen för vad andra medborgare kan tolerera. Då står vi inför ett problem.

Det ligger ett underförstått hot i insändaren. Vilka ”egna åtgärder” är det Anno 48 föreställer sig? Om det är fler debattinlägg, eller kanske en politisk kandidatur, är allt i sin ordning. Det är exempel på förnuftiga sätt att förvalta det gemensamma. Men om de ”egna åtgärderna” involverar våld är de oförlåtliga.

Annons

Annons

Medborgare har rätt att leva som de själva vill, men deras levnadssätt får inte tära på det gemensamma. Det måste de högljudda västeråsarna respektera. Men den politiska gemenskapen ska förvaltas genom argument och politiskt engagemang. Det behöver Anno 48 rätta sig efter.

Jesper Ahlin Marceta

Filosof

Jesper Ahlin Marceta är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan