Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

TV: Regeringen höll pressträff – Covid-19-lagen och serveringslagen förlängs

Statsminister Stefan Löfven höll en extrainsatt pressträff under torsdagen tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Bild: TT

Annons

Se sändningen från Expressen TV:

Inbäddat innehåll

I en proposition föreslås att både den så kallade covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till och med januari 2022.

Det betyder inte att restriktionerna förlängs men att regeringen får en ökad möjlighet att införa restriktioner om de behövs, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.

Statsministern konstaterar att coronapandemin fortfarande pågår.

Vaccinationerna går bra och framåt, men smittspridningen ligger dessvärre inte längre på låga nivåer. De råd som gäller sedan tidigare gäller fortsatt, säger han.

Annons

Annons

Påminner om vaccination

Covid-19-lagen och serveringslagen ger regeringen extraordinära möjligheter att vidta åtgärder.

- Vi behöver fortsatt arbeta för att motverka smittspridning. Även om Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst dödlighet så pågår pandemin fortfarande, säger socialminister Lena Hallengren (S).

- Jag vill påminna om att allt fler regioner öppnar upp för vaccinationer för 16–17-åringar och jag uppmanar alla att ta den chansen när den kommer, tillägger hon.

I och med den ökade smittspridningen kan Sverige inte lätta på de restriktioner som finns kvar, uppger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Vi välkomnar därför regeringens förslag om förlängda pandemilagar, säger han.

Även om vi på kort sikt inte kan få bort covid-19 helt så är vaccinerna det som minskar smittspridningen bäst, tillägger han.

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna innehåller fem steg. I mitten av juli togs steg tre som bland annat innebar lättnader för resande med långväga kollektivtrafik.

Oklart om nästa steg

Sedan tidigare har även lättnader i restriktionerna gjorts för hur många som får samlas inomhus respektive utomhus samt på restauranger. Antalet personer som får samlas är dock fortfarande rejält begränsat.

Steg fyra är planerat att tas någon gång i september. Det skulle innebära att begränsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lättas.

Annons

För att det ska bli aktuellt gäller det dock att smittspridningen och belastningen på sjukvården är på en låg nivå och att vaccinationsgraden ökar. I nuläget går det inte att säga om det kommer att bli möjligt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Just nu har vi en situation med låga dödstal, men vi ser också att smittspridningen ökar. Vi får följa utvecklingen en tid framöver och vi lovar att komma med besked i god tid, säger hon.

När steg fem kan tas, som innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts, är högst oklart.

Bästa möjliga beredskap

På frågan hur stor risken är att man kommer att återinföra striktare restriktioner svarar statsministern:

Det är därför lagarna är viktiga – att vi har den beredskapen om vi behöver det, men det är inget vi önskar.

Vi är i ett läge där vi gör bedömningen att den här lagstiftningen måste finnas på plats för att ha bästa möjliga beredskap inför hösten och vintern, tillägger socialminister Lena Hallengren.

Annons

Annons

Till toppen av sidan