Annons

Annons

Annons

Annons

Bruksgatan/Station/Köpmangatan

"Pionjärerna" – 20 år sedan det stora arbetarspelet i Surahammar

Det är nu 20 år sedan det stora arbetarspelet "Pionjärerna" sattes upp i Surahammar. En uppmärksammad pjäs om hur det gick till när den första fackföreningen bildades i bruksorten.

– Det är så stort att få ha varit med om det här, det är fortfarande något som det talas om i Sura, säger Mats Forsell som gjorde den minnesvärda skådespelarinsatsen som ingenjör Sigvard.

Text: 

Annons

Som ung kunde Karl Elworth inte läsa vidare efter den sexåriga folkskolan, hans familj hade inte råd att finansiera studierna. I stället fick han börja som springpojke på Surahammars Bruk och avancerade till att bli kalkylator, efter tre år på Motala Verkstad återvänder han till Surahammar och blev så småningom försäljningschef på Ramnäs Bruk. På äldre dagar kunde Karl Elworth ta tag i det akademiska. Som 7r-åring tog han sin licentiatexamen på Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet. Han skrev sin avhandling om bruksarbetarnas situation i Surahammar under perioden 1873 till 1918. En viktig del i den historien var hur det gick till när Surahammars första fackförening, Metall avdelning 99, bildades 1901.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan