Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vad gör du för förändringar i morgon?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Den 10 augusti kom en viktig rapport från FN:s klimatpanel. Den visar att klimatet förändras oerhört snabbt och utan motstycke på tusentals år. Att det är människans aktivitet och utsläpp som orsakar den uppvärmning som sker är ett faktum. Det finns inte längre utrymme för tvivel.

Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning. Klimatet är vår generations ödesfråga. Det är de närmaste åren det kommer att avgöras om mänskligheten kommer att kunna bromsa de skenande utsläppen av växthusgaser och se till att klimatet inte ohjälpligt för­ändras på ett sätt som kommer att göra livet för framtida generationer svårare, fattigare och farligare.

Annons

Klimatutmaningen går att lösa – om vi går rätt till väga. FN:s klimatpanel menar att det fortfarande finns en chans att klara målet att hålla uppvärmningen under två grader. Kanske till och med under 1,5 grader. Men det kräver att utsläppen minskar i snabb takt ner till noll och mer än så.

Annons

För att lyckas behövs åtgärder på alla nivåer. Världsomfattande strategier och avtal så som Parisavtalet lägger grunden men det krävs även strategier och aktiv handling i länder, regioner och kommuner. I stället för symbolåtgärder behövs en förnuftsbaserad politik som underlättar den snabba utvecklingen mot mer klimatvänlig teknik. Det behövs tydliga marknadseko­nomiska styrmedel och en tilltro till människors eget ansvar. Och klimatanpass­ning förutsätter ekonomisk utveckling. Vi liberaler är övertygade om att ett lyckat klimatarbete måste vara kombinerat med ekonomisk tillväxt och en växande välfärd.

Men inte minst så krävs något av dig och mig. Jorden värms upp och det är dags att du och jag gör vad vi kan för att minska våra utsläpp. Vet du inte vad du ska göra så är det läge att ta reda på det. Inte sen, utan i dag. Vad vi kan göra ser olika ut, men alla kan göra något.

Vissa saker måste man göra för att vara en människa, som de säger i Astrid Lindgrens saga om Bröderna Lejonhjärta, annars är man ingen människa utan bara en liten lort. Det ligger mycket i dom orden. Det här är en fråga som är allas vårt ansvar och det är hög tid att agera.

Annons

Den pandemi som vi levt med under ett och ett halvt år och som fortfarande pågår är bara en generalrepetition. Nu kommer decennier av uppoffringar om vi ska ge jorden, naturen och kommande generationen en rimlig chans.

Så, vad gör du för förändringar i morgon?

Jonas Lostelius (L)

Anna Nordanberg (L)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan