Det pågår en debatt i VLT om allvaret av de ständiga förändringarna i vår livsmiljö, om hur mycket människan påverkar miljön och hur vi kan skydda oss.
Gamla Gardet bjöd för ett tag sedan in en av våra främsta experter inom området, professor Lennart Bengtsson, Uppsala, som nyligen kom ut med en ny bok; Vad händer med klimatet. Han framhåller att det saknas sans och vetenskaplig stringens i alla alarmisters domedagsprofetior. Nej, jorden går inte under om tio år för att svenskarna fortsätter att åka bil och producera icke fossilfritt stål. Det är däremot sant att vi har en klimatförändring som beror på människans hänsynslösa hantering av våra naturresurser.
Folkrepubliken Kina bygger ett nytt kolkraftverk i veckan för att hinna fatt den stora efterfrågan på elektrisk kraft i landet och boskapsägarna i Brasilien hugger ner stora delar av regnskogen för att få ny betesmark. Efterfrågan på kött till snabbmat har ökat i världen exponentiellt. Vi trålar sönder världshaven i jakten på fisk, vi skickar passagerare och varor huller om buller med flyg, vi har dieseldrivna rullande lager och så vidare.
Annons
Annons
Den enda ljuspunkten är att vi har några decennier på oss att ändra vårt beteende. Vi i Sverige kan omedelbart påbörja denna omställning genom att lägga om godstrafiken till järnväg med eldrivna kombitransporter och bygga ut ny kärnkraft med till exempel Torium teknik (som är både säkrare och renare än uranreaktorer). Det skulle med råge sänka vår del av minskningen av koldioxidutsläppen.
Det finns däremot andra hotande naturfenomen i tiden som vi måste förbereda oss på. Solen har nu påbörjat en ny aktivitetscykel och vi kan förvänta oss stora soleruptioner inom en snar framtid. Jorden skyddas genom sitt magnetfält, men vid starka utbrott slås all elektronik ut. Det har hänt åtminstone två gånger tidigare, USA 1859 (telegrafi) och Quebec 1989 (elkraft). Numera behövs inte så starka utbrott för att det blir skadligt för satelliter och annan elektronik. Jordens magnetfält har nämligen sakta försvagats. Sedan 1835 har den minskat med 15 procent. Det är ingen jämn avmattning men eftersom jordens magnetiska poler nu är på vandring kan avmattningen bli kraftigare. Det kan till och med bli polbyte! Därför måste vi förbereda oss på obehagligheter och bygga upp skydd och beredskapslager. Framför allt måste samhället tillfälligt kunna fungera utan datorer och digital kommunikation.
Annons
Elförsörjningen kan slås ut i flera veckor. Därför är det oklokt att skuldsätta landet över öronen för att enbart minska koldioxiden i atmosfären, som dessutom har sitt ursprung ifrån andra länders misshushållning.
Clas Lundberg
